Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skildrar Tiomilaskog

Annons

Titeln var given; Tiomilaskogen.

- Jag tycker det är ett begrepp som borde utnyttjas mer. Själva ordet har en spännande klang för den som kommer utifrån, säger Jonas Pertoft.

Hans alster tar en storsväng i gränslandet mellan Dalarna och Värmland och trakterar kolmilekunnande, rovdjurs- och jaktfrågor, recept på lingongröt, berättelser om det trolskt lockande skogsrået, vem den ende nyktre på Lejsme Pers begravning var, bärmarker och moderna dagars inflyttade kontinentaler.

Det är ett mastigt pass och det går naturligtvis bara att skrapa lite på Tiomilaskogens yta,

Blev boken som du tänkt dig?

- Några detaljer kunde kanske gjorts annorlunda men ja, jag är rätt nöjd med hur det blev.

Stor lokal kraft i boken är Håkan Olsén, mer känd på finnmarken som Håkan på Mattlaberg. Han har tagit de flesta bilderna men åtskilliga andra fotografer bidrar också.

- Håkan och jag har gjort bildvalet tillsammans. Han är en mycket skicklig fotograf med världen som arbetsplats men Mattlaberg som bas. Jag tror vi kompletterat varandra rätt bra i det här bokprojektet.

Det är en stor egensatsning. 1 500 exemplar har tryckts upp. Förhoppningarna är att insatsen ska sippra tillbaka på ett par-tre år.

- Då blir nästa steg att planera en utgivning på tyska och engelska. Men dit är det långt.

På ett vis fungerar boken ändå som en sorts förvuxen turistbroschyr.

- Jo, så blir det ju. Jag har ju skrivit från mitt utifrånperspektiv och då tar man ju upp det som verkar intressant för en besökare, konstaterar Jonas Pertoft.

Iakttagarens skrivsätt är påtagligt. Men det läggs också till en lätt nyans av insidesvinkel, kanske lite omedvetet. Jonas Pertoft har tillsammans med frun Katja gästat bygden regelbundet de senaste åren, inte minst som utställare i vännen Christofer Häggs utrymmen på Avradsberg.

Det går att spåra embryot till "vi-känslan" i hans skrivande, avslöjandes att han inte längre är den färske opåverkade besökaren på upptäcktsfärd.

- Det kan säkert stämma. Jag tycker om bygden och uppskattar alla gästvänliga människor här.

Den ökande lokalkännedomen har också varit till nytta i bokskrivandet, gett bredare idevinklar och skapat kontakter.

Boken kan säkert också fylla en funktion för turister, ortsbor och ortsbor i förskingringen och deras ättlingar. Och även om ett eller annat område av utrymmestvång kanske blivit lite tunt behandlat så är ämnesbredden ett plus.

- Det känns mycket roligt att få visa att vi faktiskt har något att komma med här ute.

Och där kom det, det där lilla avslöjande "vi-et" som bevisar att uppsaliensaren vistats en hel del på finnmarken.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons