Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skildrar en lysande karriär

Annons

- Under min farfars fars tid låg Dormsjö i en av landets främsta mekaniska verkstäder, det är inte många som vet det idag, säger Bertil Cornelius.

Han har under tio års tid ägnat sig åt att kartlägga sin farfars fars och farfars liv och gärningar i Garpenberg. Och det är farsfar far, Hampus August Cornelius, som är förgrundsfiguren i sammanhanget.

- För Garpenbergs del började det 1867 då Hampus August ropade in Garpenbergs bruk i Falun på exekutiv auktion. Den tidigare ägaren Högbo Stål och -Jernverks AB har gått i konkurs och gjorde ett andra försök att sälja Garpenbergs bruk inklusive Dormsjö bruk, smedjorna i Brattfors och Garphyttan, säger Bertil Cornelius.

Historien förtäljer att Hampus August Cornelius får 30 minuter på sig att springa till banken för att ordna finansieringen av köpet, som går på 150 000 riksdaler i mynt.

Vid det här laget är Hampus August Cornelius anställd vid Hofors bruk som förvaltare och står ägarna bröderna Petré nära.

Direkt efter köpet av Garpenbergs bruk säljer han två tredjedelar till bröderna Petré och behåller en tredjedel själv.

- Hofors bruk var ett av de största järnbruken i Sverige och Hampus August fick snabbt bröderna Petrés fulla förtroende, säger Bertil Cornelius.

Under närmaste åren är utvecklingen gynnsam och trots stora investeringar är Garpenbergs bruk nästan fritt från skulder.

Konjunkturen i landet pekar uppåt och de stora kunderna, det vill säga handelshusen i Stockholm och Göteborg, ondgör sig över att de måste importera järn för att möta efterfrågan i landet.

1872 vill Stora Kopparberg Bergslag i Falun sälja Avesta Kopparbruk och Hampus August Cornelius ser genast potentialen i platsen.

Här finns forsen och är lösningen på den dåliga tillgången på vatten i Garpenbergs åar och lade därmed grunden för det som kom att bli Avesta Jernverk.

Under åren är Hampus August Cornelius mycket aktiv och beskrivs i efterhand som en av Sveriges mest energiska och framsynta företagsledare.

- Vid mitt föredrag kommer jag att ha med mig en utställning med föremål som han ägde. Bland annat tar jag med mig medaljer som han tog emot av kung Oscar II 1897.

peter söderlund

Mer läsning

Annons