Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidstadion värd flera miljoner

Annons

Det är inga beslut fattade i frågan, men vid nämnda möte fanns ett motstånd mot att ta ut skidavgifter. Kommunen skulle förlora större värden på detta än de inkomster den eventuellt skulle kunna plocka in på att ta en avgift för skidturen.

En filosofi med ändrat huvudmannaskap kan vara att exempelvis skidklubben och Vasaloppet tar över anläggningen och Mora kommun betalar ett årligt driftbidrag som täcker en viss basnivå gällande spårhållningen i Hemus. Konstsnötillverkning och andra extravaganser får finansieras på annat sätt av huvudmannen.

Mora kommun kan inte gå med tiggarhåven, men den möjligheten har skidklubben och i samarbete med Vasaloppet kan sponsorer sökas från näringslivet.

Johan Eriksson (c), som är ordförande i turist-ungdom- och fritidsnämnden (tuf-nämnden), hade initierat mötet i Hemus och han kommer nu att informera sin nämnd om vad som kom fram där.

- Jag vill även diskutera med näringen, turist och hotell, vad de har för uppfattning därifrån. De fanns inte representerade i Hemus.

- När det gäller ändrat huvudmannaskap för skidstadion är det en betydligt större fråga som måste avgöras på fullmäktigenivå, säger Johan Eriksson.

Skidklubben och Vasaloppets eventuella intresse för att överta skidstadion bygger på att den överlämnas för en symbolisk summa liknande den "ishallsaffär" som gjorts under 2004.

Det fanns även mötesdeltagare i Hemus som pläderade för skidavgifter.

Bengt Nordin, Morastrand, chef för park- och fritid, menade att Hemus skidstadion är den enda anläggning i landet med motsvarande standard som har nolltaxa.

Mora kommun har, enligt Bengt Nordin, lagt ut flera miljoner kronor på skidstadion. Något exakt värde har varit svårt att få fram, men följande investeringar har gjorts:

1985-86

Markarbeten, färdigställande av skidstadion. Brobyggen, markplanering för 15 kilometer teknikspår.

1987-88

Elcentral byggs, belysning i skidstadion. Upprustning och ombyggnad av gamla Diösförrådet till servicebyggnad för verksamheten i skidstadion. Uppförande av sekretariatsbyggnad. Parkeringsytor tillskapas. Omdragning av elljusspåret vid skidstadion. Skidstadion skyltas upp enligt Vägverkets normer.

1989-90

Iordningställande av glidtestbana. Nyttjanderättsavtal upprättas med vissa markägare. Projektet rullskidbana och konstsnöanläggning påbörjas. Vattendomstolen tillstyrker vattendom för konstsmöanläggning.

1991-92

Utbyggnad av kallförråd. Färdigställande av konstsnöanläggning.

1993-94

Färdigställande av 1,6 kilometer rullskidbana. Konstsnöanläggningen invigs. Utbyggnad wc och dambastu. Separat toalettbyggnad uppförs.

1995-96

Skidlekplats för IFK Mora skidor byggs. Ombyggnad av vattenintaget för konstsnöanläggningen.

2000-04

Inköp av spårmaskin. Utbyggnad av konstsnösystemet. Påbörjat uppförande av skidskyttebana. Inköp av snökanon med hydraultorn.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons