Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidhjältar på plats

Annons

Sedan augusti förra året har Lars Lundin och Lars-Erik Nilsson arbetat med ett projekt att marknadsföra Oxberg. Förutom att organisera upp en hemsida om byn, förbättra byns skyltning och ta fram nya vykort, har de arbetat med att presentera utställningar om längdskidåkningen och vävskedstillverkningen.

Vid lördagens invigning visades resultatet. Utställningarna har fördelats till olika lokaler Bygården. I övre planet finns ett speciellt Per Erik Larsson rum.

Per-Erik var tillsammans med Gunnar och Sune Larsson ett vinnande skidåkarteam för Oxbergs IF.

Per-Erik var den som lyckades bäst internationellt med ett VM-guld i stafett som största merit. I Lahtis 1958 blev Per Erik den stora hjälten på sista sträckan när han besegrade den fruktade ryske toppåkaren Pavel Koltsjin. I rummet med hans namn visas hans stora prissamling och andra sevärda bildminnen.

Nere i matsalen finns lite fakta om Vasaloppet där Oxberg utgör ett av loppets anrika kontroller. Där finns även Gunnar och Sunes prissamling. Under åren 1957 till 1959 tog duon hem segrarna i Vasaloppet. Gunnar vann 1957 och 1958 medan Sune nådde Mora snabbast 1959.

I en korridor till källaren presenteras vävskedstillverkningens historia i byn från 1892 med första fabriken. Det fanns totalt sju fabrikstillverkare av vävskedar när verksamheten blommade som bäst i Oxberg.

I samband med invigningen var det även premiärvisning på ett informativt och 20 minuter långt bildspel om Oxberg.

Gunnar Larsson berättade om inledningen till sin skidkarriär. Han köpte ett skidpar för fem kronor som femåring. Sedan utanför byskolan fanns en skidslinga.

På väg till skolan tog Gunnar sin egen väg till skolan på barns vis med två varv i slingan innan första lektionen ringde in. När det gick snabbare försökte han hinna med tre varv en gång.

Men det blev för sen ankomst och en lektion i skamvrån som bestraffning. Kommunalrådet Lars Mattsson Frost som representant för Mora kommun och Rolf Hammar från Vasaloppet gratulerade projektledaren Lars Lundin och övriga närvarande bybor till de fina utställningarna. Både Lars och Rolf framförde sympatiska ord om att Moras hjärta är dess byar.

- Ska Mora expandera är det ute i byarna som expansionen ska äga rum, sade Lars Mattsson Frost.

Trevligt var det också att se Mora-Nisses pigga nickar när Lars Lundin berättade om hur hela Oxberg ställde upp för att få ihop snö till den första upplagan av Oxbergsloppet 1951. Ett sedan traditionellt lopp, idag lilla Oxbergsloppet, som Lars far Helge startade och vars första upplaga Mora-Nisse vann.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons