Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidgymnasiet till Sälen

Annons

I dag har Malungs kommun lokalerna som skulle vara perfekta för detta ändamål.

När det gäller den nedlagda skolan i Vörderås har en Transtrandsgrupp arbetat för att man ska få starta en friskola i lokalerna.

Denna begäran har också framförts till Malungs kommun som dock genom barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott inte kan ge något svar eftersom man inte vet den framtida behovet av Vörderås skola i Transtrand.

Men nu tycks det som om Svenska Skidförbundet skulle vara måna om att flytta verksamheten från Malung till Transtrand.

Med de anläggningar och krav på helhetslösningar för eleverna som studerar vid alpina gymnasiet och som skididrotten ställer kan skidgymnasier bara finnas på sådana orter som exklusivt satsat på detta.

Här har Malungs alpina som ett av tre alpina riksidrottsgymnasier i landet en unik position med sina träningsmöjligheter i Sälenområdet, menar skidförbundet.

Svenska Skidförbundets mål när det gäller skidgymnasierna är att eleverna ska erbjudas bästa tänkbara förutsättningar i närhet till bra anläggningar.

När det gäller utförsåkningen och snowboardverksamheten ställs det också extremt stora krav på backar och anläggningar och när det gäller Sälenområdet uppfylls dessa till alla delar.

Som det är i dag är det emellertid mycket tidsödande med transporterna mellan Malung och träningsområdena i Sälen.

En flytt av det alpina gymnasiet till just Vörderås nedlagda skola skulle betyda att man sparar mycket restid för eleverna och det skulle ge mer tid inte bara för studier utan också för träning.

Svenska Skidförbundet anser också att en flytt till Vörderås skulle förändra helhetskonceptet högst avsevärt och det skulle uppfylla de krav som skidförbundet satt som mål för riks-idrottsgymnasierna.

Naturligtvis är hela resonemanget mycket intressant. Med tanke på att Malung är en av tre orter som har riksintag när det gäller skid- och snow-boardgymnasium är det också viktigt att kommunen gör allt för att man blir kvar i bygden och kan utveckla verksamheten ytterligare. Därför torde en flytt av skidgymnasiet från Malung till Vörderås i Transtrand bli något av en fullträff för verksamheten.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons