Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidfärd mot Treriksröset har börjat

Annons

Frida Runegård, 27 år, från Falun och Tony Öst, 22 år, från Tobo i Tierps kommun startade på måndagsförmiddagen sin 150-milafärd från Malung till Treriksröset. En färd som kommer att bli ett riktigt kraftprov för de båda ungdomarna som studerar vid Fjäll- och Vildmarkslinjen på Malungs folkhögskola.

Hela skolan hade mött upp för att önska Frida och Tony lycka till på den tuffa utmaningen. Och när de begav sig iväg var det ett par minusgrader och lätt snöfall men det var inget som verkade bekymra Tony och Frida det minsta.

- Nej, vi har förberett oss mycket väl inför den här uppgiften och inte lämnat något åt slumpen. Vi vet att det kommer att bli strapatser och svårigheter men vi har bestämt oss för att se allt ur en positiv synvinkel och då ska det här säkert gå bra, säger Frida Runegård.

- Det som egentligen oroat oss mest är om det skulle bli regn under vår skidfärd. Några minusgrader är bara bra, det kommer att göra det lättare, sade de båda ungdomarna.

Det var välpackade ryggsäckar och pulkor som Frida och Tony hade då de startade från Malung och den första depån blir vid Grövelsjön och dit beräknar Frida och Tony att de ska komma fredagen den 14 februari på Alla hjärtans dag.

- Vi räknar med att ha dagsetapper på i snitt ett par mil om dagen. Någon dag kanske vi åker längre och någon dag då det går trögt kanske det blir en kortare sträcka men om tre månader ska vi förhoppningsvis vara framme vid slutmålet Treriksröset, säger Tony Öst.

Det kan nämnas att under hela skidfärden kommer Frida och Tony att bo i tält och första natten räknade man med att slå upp sitt tält någonstans mellan Malung och Lima. Var fjortonde dag ska man sedan vid platser där man tidigare bestämt fylla på sina lager av förnödenheter och det första stoppet blir Grövelsjön, sedan kommer man att fylla på mat i Storlien, Gäddede, Tärnaby, Våggatjolme, Ritsem och Abisko.

När Frida och Tony lämnade sina kamrater vid Malungs folkhögskola för att bege sig ut på sitt livs största utmaning hittills var det med tillförsikt och optimism. Skidfärden de 150 milen mot Treriksröset har börjat.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons