Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidbacken mitt i staden

Annons

Många tusen Ludvikaungdomar har här genom årtionden lärt sig åka slalom. Denna skidbacke har varit till stor fysisk nytta med hälsa, nöje, och har på så sätt berikat deras fritidssysselsättning.

För fem år sedan monterade kommunen ned skidliften, belysningen och sportstugan och gav utrustningen till Fjällbergets skidanläggning i Grängesberg. Kommunstyrelsen ansåg att Ludvikas stads ungdomar som utgör tre fjärdedelar av antalet inom kommunen har både tid och ekonomi att åka till Grängesberg, Fredriksberg eller till Borlänge, där man har mycket fina skidbackar.

Totalkostnaden för en familj med resa, liftkort och mat är cirka 1 000-2 000 kronor per gång. Detta har inte många barnfamiljer ekonomi till i Ludvika. Detta ska ställas i relation till att ta skidorna på axeln och gå till Högberget.

Våra politiker har svarat på frågan om iordningställandet av slalombacken och att det inte finns pengar, därför att de nu ska spara en miljon inom fritidssektorn innevarande år.

Kostnaden för backen kan med god planering bli låg. Jag har konsulterat gymnasieskolan Malmen i Grängesberg som utbildar elever inom bygg, planering och transport och de har tittat på backen och anser att det är ett lämpligt enkelt övningsobjekt för dem att iordningställa.

Kostnaden blir att inköpa en liknande släplift som Grängesberg fick från Ludvika. Många Ludvikaungdomar har både alkohol- och drogproblem samt sysslar med självdestruktiv verksamhet enligt en nyligen gjord utredning.

För detta har nu ett hundratal ungdomar nu vänt sig till kyrkans ungdom för att få hjälp med sina problem.

Som orsak till detta anger de höga utbildningskrav, mobbning, utanförskap med sysslolöshet och tristess. Ungdomar som hamnar på ungdomsvårdsskolor kostar kommunen en miljon kronor per person och år med psykolog och läkarhjälp.

Våra politiker bör visa större förståelse och empati för dessa ungdomsproblem och i förebyggande syfte hjälpa till med ungdomens viktiga fritidsaktiviteter. Och på så sätt komma bort från den destruktiva ökande drogkulturen och visa vägen till ett sundare hälsobefrämjande liv.

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons