Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkarna ser inte plågade ut!

Annons

Det är en mäktig upplevelse att stå vid Vasaloppsmålet och se alla dessa tusentals Öppet Spår-åkare komma i mål efter den långa skidturen från Sälen.

Kvinnor, män, unga, gamla, vältränade och otränade, alla med sina individuella stilar - alla avslutar de niomilaturen med ett leende på läpparna. Skidåkarna riktigt strålar av välbehag vid målet. Annat var det säkert vid starten i Sälen

i går morse när termometern visade på drygt 20 minusgrader. Kallare skulle det bli längs banan.

Men nu på eftermiddagen står de i det nästan osannolikt vackra vintervädret och bara njuter över att ha klarat bedriften.

Anhöriga rusar till och kollar hur det känns och inte kunde jag uppfatta att någon beklagade sig. Tvärtom! Både de tävlande och anhöriga som ofta åkt bil längs Vasaloppsspåret för att bistå med service, är överens om de perfekta förhållandena.

Lennart Andersson, 69 år, från Falu IK är Vasaloppsveteran. Han gjorde sin 41:a start på måndagsmorgonen. Sitt första Vasalopp körde han 1961. Totalt blev det 21 Vasalopp innan han övergick till Öppet Spår - i går för tjugonde gången!

När han tar av sig skidorna ser han inte mer tagen ut än efter en promenad runt Stora Torget i hemstaden!

Många gör sig ett ärende till Vasaloppshuset. Det gäller särskilt dem som är långväga gäster, inte minst utlänningarna. De möts av en servicemedveten personal, som exempelvis Gun-Britt Söderberg, som liksom flera andra ställer upp och hjälper till under den hektiska veckan.

De flesta som lämnar Vasaloppsbyggnaden har köpt något som bekräftar besöket i Mora. Andra har nöjt sig med ett besök i det intressanta museet.

Vasaloppet berör verkligen människorna. Birgitta Pettersson från Älvdalen får i lokalradion berätta om vikten av att också Älvdalens och Malungs kommuner gör vad som står till buds vad gäller engagemanget för Vasaloppsveckan. Älvdalen vill givetvis att Evertsberg ska dra nytta av jättearrangemanget, liksom Sälen och Transtrand i Malungs kommun har fördel av Vasaloppets effekter. Det starka varumärket skapar förutsättningar för många olika parter i norra Dalarna.

Mer läsning

Annons