Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skicklig hobbymålare har vernissage på Speglingar

Annons

Han är en bygdens son. Rötterna finns på Humboberget där familjen Skilberg bodde när Sven och tvillingbrodern Erik var små.

Som de flesta andra barn gillade bröderna att rita och teckna. Skillnaden var bara att i deras fall sträckte sig talangen en bra bit utanför det vanliga.

Bröderna Skilbergs begåvning i ämnet teckning gav dem inte bara stora A i betyget. På Backby skola hade de också uppdraget att rita julmotivet på den stora svarta tavlan.

För Sven har tecknandet och målandet blivit en följeslagare genom livet.

Men något väsen kring sin konst har han inte gjort.

- Det har väl blivit en del beställningar bland vänner och bekanta, berättar han.

Sin debut som utställare gjorde han förra året på samma glasveranda där han i onsdags hängde upp ett axplock av sina akvareller.

Men det finns en graverande skillnad i sammanhanget. I fjol handlade utställningen enbart om en uppvisning. Ingen tavla var till salu.

En av butiksägarna, Yvonne Johansson, nämner att det var väldigt många besökare som blev mycket intresserade av Sven Skilbergs tavlor.

Det blev också en av anledningarna till att konstnären gör en sorts "comeback" i år. Och den här gången har han satt prislappar på tavlorna.

Sven är väl medveten om att hans vernissage sker samma helg som årets stora konsthändelse äger rum i Lionslokalerna.

- Men mina tavlor kommer att hänga uppe en hel månad, påpekar han smått retfullt.

Och skulle det nu bli så att ingen av hans tavlor får en ny ägare spelar det ingen roll för honom.

- Nej, det gör mig ingenting, påpekar han och låter mycket övertygande.

Mellan raderna framgår det dock att han åtminstone är lite nyfiken på hur hans konst ska uppfattas när han satt ett pris på den.

Klart står dock att Sven Skilbergs akvareller lär få många att haja till. Motiven är synnerligen detaljerade och visar att han klarar väderbitna exteriörer från Öland lika bra som fåglar och naturmotiv.

Dessutom har han målat av några insekter ur sin privata samling.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons