Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickades hem trots svåra magsmärtor

Annons

Den 60-åriga mannen hade bott på Vikmansgårdens sjukhem i över 20 år.

Han hade diagnosen schizofreni och kunde inte tala.

I början av januari i år förmedlade dock mannen till personalen att han hade kraftiga smärtor i magen. De såg till att han skickades till kirurgkliniken på Falu lasarett.

Där gjordes en så kallad skiktröntgen av buken och mannen skickades tillbaka till Vikmansgården efter ett par dagar med konstaterad dubbelsidig lunginflammation.

"Han var i så dåligt skick när han kom tillbaka att personalen på Vikmansgården ringde till Falu lasarett och undrade hur de kunde skicka hem honom" skriver den anhörige i sin anmälan.

Dagen efter att mannen kom tillbaka till Vikmansgården fann personalen honom död i sängen. Enligt anmälaren har man vid obduktion kunnat konstatera att dödsorsaken var brusten blindtarm.

Varken på Vikmansgården eller på kirurgavdelningen i Falun vill ansvariga kommentera enskilda fall, detta med hänvisning till sekretessen.

Verksamhetschefen vid Falu lasaretts kirurgklinik, Anders Cohen säger dock att det är mycket sällsynt att något sådant här händer.

- Jag kan inte uttala mig i det här fallet men det är väldigt ovanligt att vi missar en blindtarmsinflamation vid röntgen. Normalt sett ser vi om någon har blindtarmsinflammation men tyvärr finns det inga garantier. Det finns riskmoment i all sjukvård, säger han.

Normalt kan läkarna diagnostisera en blindtarmspatient utifrån samtal, men Anders Cohen menar att detta kan bli betydligt svårare med en patient som inte kan förmedla sig med tal.

- Vi brukar inte skicka hem folk som mår dåligt men det kan vara komplicerat att bedöma en patient som inte kan prata, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons