Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeppare som engagerar

Annons

Tidigare har Rolf Johansson i Hedemora redogjort för hur exepeditionen tog sig in i Afrika österifrån och inte från väster. Sture Lidén skriver i ett mejl till tidningen att det går att läsa om Gustaf Stenfelt i boken; Den vite mannens grav (1986) som handlar om svenska sjöbefäl och trafiken på Kongofloden.

Lidén konstaterar att Stenfelt var i Kongo i tre perioder, mellan den 22 augusti 1883 och den 13 augusti 1885, den 11 november 1885 och februari 1886 samt oktober 1889 och mars 1891. Han betonar också att Stanley startade sitt sökande efter Livingstone 1871 från Östafrika medan Stenfelt var verksam i västafrika.

Journalisten Stanley, som fann doktor Livingstone, var verksam i Västafrika 1879-84 anställd av den Belgiske kungen Leopold som hade Kongo som privat egendom. Möjligen kan Stenfelt ha kommit i kontakt med Stanley under denna tid. Något som noterades i dödsrunan som vi redogjorde för för en tid sedan.

I dödsrunan, från 1934, stod det att Stenfelt varit skeppare på den båt som förde Livingstone-expeditionen till Afrika, men årtalen stämde inte och vi bad om hjälp av läsekretsen. Nu klarnar den rätta bilden av Stenfelts intressanta liv som skeppare tack vare Sture Lidén och Rolf Johansson.

Gustafs Stenfelt slutade sina dagar som hamnkapten i Malmö.

Han kom ursprungligen från Säter och det finns säkert många andra intressanta människor och äventyr med knytning till Säter att skriva om i framtiden.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons