Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket tar hjälp av apor

Annons

Apor står modell när Skatteverkets 10|000 anställda står inför den största omorganisationen på länge.

Grupper på runt 150 personer fungerar bäst enligt studier på apor, enligt myndighetens rapport.

Om fem år räknar verket med att ha 66 kontor på 45 orter. Stordriftsfördelar är tanken men det finns också en övre gräns för hur stora kontoren får bli, 150 anställda per kontor. Siffran 150 motiveras med biologiska studier, enligt en rapport på verkets intranät.

"Talet 150 återkommer hela tiden när det handlar om storleken på en grupp som har någon form av social gemenskap. Evolutionsbiologer har sett att primater lever i sociala grupper av olika storlekar", heter det bland annat i rapporten som TT tagit del av.

Beräknat på hur stor hjärna människan har i förhållande till andra primater (apor) kan man räkna fram den bästa gruppstorleken för sociala relationer, fortsätter rapporten.

"Utifrån denna formel har man kommit fram till att den optimala gruppen (eller största möjliga) gruppen för människor är 147,8 personer".

Anställda som TT talat med har kraftigt ifrågasatt det seriösa i att bli jämförd med apor och debatten har gått hög på verkets intranät. Frågor reses också över hur underbyggda övriga ställningstaganden är när över 1|000 anställda tvingas byta jobbort.

Mats Sjöstrand, generaldirektör på Skatteverket, har svårt att förstå uppståndelsen kring att myndighetens anställda jämförts med apor.

Rapporten hade kunnat klara sig utan apjämförelsen, enligt Sjöstrand.

Fackförbundet ST har bett arbetstagarkonsulten att utröna om det finns några vetenskapliga belägg för att kontoren ska ha minst 100 anställda.

Under senare delen av augusti kommer en detaljerad lista över vilka kontor som kommer att stängas eller kraftigt decimeras. Runt 1|350 personer kommer att påverkas av omorganisationen.

TT

Mer läsning

Annons