Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattetvist till kammarrätten

Annons

- Jag måste säga att jag är ytterst förvånad över att skattemyndigheten driver en sådan här fråga vidare till kammarrätten. Det måste kosta mycket mer att driva frågan än vad skattemyndigheten kan få tillbaka om de vinner målet, säger Rolf Andersson, ekonomichef vid Remote Control.

Företaget tillverkar manöverdon som monteras på ventiler för bland annat vattenverk och pappersbruk. Det har dotterbolag i Amerika, England och Singapoor, dessutom ett filialkontor i Tyskland.

Det är i grunden det sistnämnda, när företaget omvandlade ett dotterbolag till filialkontor i Tyskland, som trätan med skattemyndigheten handlar om. Företaget hade en hel del extrakostnader i samband med detta. Bland annat för både svenska och tyska advokater och resekostnader från Falun till Tyskland.

Remote Control yrkade avdrag på skatten för dessa merkostnader. Skattemyndigheten gjorde en revision hos Remote Control under hösten 1999. Och beslutade sedan att företaget inte får dra av alla kostnader.

Remote Control överklagade, och fick till största delen rätt av länsrätten. Ett beslut som nu skattemyndigheten vill ha omprövat av kammarrätten.

- Det kan som mest röra sig om att vi behöver betala ungefär 20 000 kronor mer i skatt, så i sammanhanget är det småsummor. Man tycker att det borde finnas större pengar för skattemyndigheten att jaga på annat håll, säger Rolf Andersson.

Är det så att det kostar mer än vad ni skulle kunna få tillbaka om ni får rätt i kammarrätten?

- Det kan så vara. Men vi ser det här som en intressant skattefråga. Vi vill ha reda på om den här typen av kostnader är avdragsgilla. Då spelar beloppet i sig inte så stor roll, säger Lars-Olov Wickman från skattemyndigheten.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons