Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattestopp i sikte

Annons

Flera dalakommuner höjde skatten i år. Landstinget och Falu kommun kommer att höja skatten nästa år.

- Jag känner mig bekymrad över hur skattenivån i länet har utvecklats. Vi tenderar att hamna på förstaplatsen i skattetoppen. Vi måste titta på vad vi kan göra åt det, säger Peter Hultqvist (s) ordförande i Region Dalarna där länets alla kommunstyrelseordföranden och landstingets politiska ledning sitter i direktionen.

- Hela direktionen ställde sig bakom idén om att inleda ett arbete om ett frivilligt åttagande för vilken kostnadsökning som vi anser är rimlig för länet. Det kan innebära ett frivilligt skattestopp. Vi diskuterade också i termer av fleråriga åttaganden. Men hur de ska utformas och vilken nivå det kan hamna på är inte klart, säger Hultqvist.

Hultqvist tror att det kan ta några månader att få fram modeller för hur det ska se ut och förankra idén i kommuner och landsting.

- Men någon gång under hösten måste vi få fram något. Det här får inte dra ut hur länge som helst på tiden. Som jag ser det handlar det om att ta ansvar för länets utveckling och skapa förutsättningar för att säkra välfärden och den offentliga sektorn. Men man kan lugnt påstå att det är komplexa frågor.

Problemet som alla kommuner och landstinget brottas med är att kostnaderna hela tiden stiger mer än intäkterna.

- Det här är en signal till omvärlden att vi inte kan fortsätta höja skatten gång på gång. Tanken är att vi tillsammans ska hitta sätt att bryta kostnadsutvecklingen. Det är det viktigaste. Det finns ett tryck på kommuner och landsting som gör att kostnaderna rasar i väg och att det automatiskt leder till skattehöjningar.

Enligt Hultqvist har det nybildade Region Dalarna lett till att alla kommuner och landstinget börjat se på Dalarna som en helhet.

- Jag tror att det för länets del är bra. Jag tror inte att det varit möjligt att föra den här diskussionen tidigare, det har inte funnits något forum för det. Nu sitter alla med vid bordet. Då är det också enklare att vara med och ta ansvar för helheten.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons