Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för byggmästare

Annons

Företagaren som är i 60-årsåldern äger flera fastigheter i Falun.

1998 köpte hans bolag en fastighet i ett av Faluns finare kvarter. Han styckade av en tomt som sonen fick köpa av företaget för 124000 kronor. En oberoende värderingsfirma har på Skatteverkets begäran värderat det verkliga priset till 260000 kronor.

Sonen köpte en ett lösvirkeshus som sattes ihop på tomten.

Under år 2000 rustade byggföretagaren upp en kontorsfastighet i Falun. Enligt byggmästaren gjordes det en omfattande ombyggnad av affärslokalen.

Skattemyndigheten, som haft polisen till hjälp för granska fallet, håller med om att affärslokalen rustats upp under hösten 2000. Men under våren och sommaren 2000 skedde det nästan inget arbete på kontorsfastigheten.

I stället var det full aktivitet på sonens tomt.

Två byggfirmor sysselsattes med att ställa i ordning huset. Skatteverket hävdar att ett byggbolag gjorde jobb för 600000 kronor och ett annat utförde arbeten för 170000 kronor på huset som byggmästarens bolag fick betala.

En av byggfirmornas företrädare har erkänt vid polisförhör att merparten av de 650000 kronorna som bolaget ville ha för arbetet vid kontorslokalen egentligen var ersättning för husbygget.

Sonen betalade 110 000 kronor till den andra byggfirman. 170000 kronor har pappans företag betalat för enligt Skatteverket.

När polisen granskade en av byggfirmorna hittades det ingen skriftlig dokumentation om arbeten på huset.

I en dator fanns det däremot detaljerade uppgifter om arbeten på privatbostaden.

Byggföretagaren hävdar att pengar inte har gått till sonens hus. Att företaget betalat in flera hundratusen kronor till byggföretagen under våren och sommaren utan att något arbete utfördes på kontorsfastigheten förrän under hösten har han en förklaring till.

Bolaget ville betala ut pengar i förskott för annars riskerade ett av bolagen att gå i konkurs.

Skattenämnden tror inte på detta utan begär att företaget ska betala in 480000 kronor i arbetsgivaravgifter, skattetillägg och ränta.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons