Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för bärhandlare

Annons

Vid en utlänningskontroll i ett bärrenseri i Ovansiljan i september 2001 sprack hela upplägget för en bärhandlare i 50-årsåldern som varit i branschen under flera år.

Skattemyndigheten ändrar mannens intäkter taxeringsåret 2002 från redovisade drygt 24 000 kronor till nära 1,1 miljon kronor.

Förutom den skattesmällen har skattemyndigheten beslutat att bärhandlaren ska betala 272 398 kronor i mervärdeskatt, skattetillägg och arbetsgivaravgifter.

Vid tillslaget i bärrenseriet fanns åtta personer i lokalen, tre kvinnor och fem män. Samtliga var polska medborgare.

De arbetade med att rensa bär och saknade arbetstillstånd. I lokalen fanns två bärrensningsmaskiner och 2 500 kilo rensade lingon.

Fönstren i den aktuella lokalen var förtäckta vid tillslaget och det fanns inga tecken på att det bedrevs någon verksamhet i byggnaden.

De polska bärrensarna häktades tillsammans med bärhandlaren.

Bärrensarna har vid förhör uppgivit att de arbetade i renseriet mot att bärhandlaren gav dem logi. De betalades även med 1:50 kr/kilo för de bär de rensade åt bärhandlaren.

Själv har denne i förhör sagt att det var bärrensarnas bär som fanns i lokalen, vilket alltså samtliga åtta förnekat. De har alla uppgivit att de arbetade på uppdrag av bärhandlaren.

Efter tillslaget den 11 september 2001, när bärhandlaren satt häktad, försvann hela bärpartiet från renseriet.

Det förekommer ytterligare en del turer i den här härvan som, sedan den uppdagats, gör att skattemyndigheten ej finner de av bärhandlaren lämnade uppgifterna trovärdiga. Det har bland annat förekommit skenfakturor, enligt skattemyndighetens bedömning.

Det här ärendet är ett resultat av den utökade kontroll av utländska bärplockare som polismyndigheten Dalarna bedrev under 2001. Polisen kom i samband med det här arbetet i kontakt med ett stort antal bärplockare. Flera av dessa har uppgivit att de säljer sina bär till den aktuella bärhandlaren och att vederbörande ofta även ordnar med deras boende.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons