Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkningen märks inte på notan

Annons

För en liter öl med 5,0 procent alkohol är den svenska ölskatten 7,35 och momsen på ölskatten är 1,84, sammanlagt en skatt på 9,19 kronor per liter.

I medeltal räknar utredningen att skattesänkningen leder till cirka 12 procent lägre medelpriser på Systembolaget för starköl.

Utredningen uppskattar att även folkölspriset sjunker, uppskattningsvis med 10 procent, samt att priserna för alkohol på restauranger sjunker med en eller ett par procent.

De svenska priserna på öl skulle, även efter en sådan sänkning, vara högre än i Danmark. Systembolaget har också väsentligt högre marginaler än vad danska affärer har och i gränshandeln i Tyskland är marginalen mycket låg då det där handlar om volymer.

De svenska skatterna på öl är även efter den föreslagna skattesänkningen väsentligt högre än i Danmark, Tyskland, Polen och i de baltiska staterna.

När det gäller starköl blir medelpriset på Systembolaget, efter en skattesänkning, 11,30 kronor jämfört med dagens 12,90 (inklusive pant). Lågprisölet sjunker från cirka 9 kronor till cirka 7,60 kronor per halvlitersburk.

Ölen som svenskarna i regel köper i Tyskland i gränsbutikerna har ett pris per burk på mellan 4,00 och 4,50. I Tyskland ingår en ölskatt på 0,87 kronor per liter och en moms på detta på 14 öre.

I Danmark finns lågprisöl att köpa för 5-6 svenska kronor, men även ännu billigare öl kan finnas till lockpris då ölkriget rasar för fullt. Danmark har sin egen gränshandelsproblematik då det tyska ölet är billigare. Danmark har nyligen i ett par omgångar sänkt sin ölskatt.

De ökade möjligheterna till införsel av alkoholdrycker från andra länder var den främsta orsaken till att den svenska alkoholskatten på starköl sänktes en gång tidigare, 1997.

Sänkningen 1997 var större och uppgick till 39 procent.

Då slopades skatten delvis på på folköl, så att all öl beskattades efter dryckernas alkoholinnehåll och skattefrihet för allt öl upp till 2,8 volymprocent infördes. Men införseln ledde till ökad konsumtion av starkare öl.

De generösa införselkvoterna och EU-utvidgningen i fjol ledde till att ölsförsäljningen på Systembolaget minskadefrån 47 till 42 procent mellan 2003 och 2004.

Folkölsförsäljningen fortsätter också att minska.

Under 2004 sjönk försäljningen med 14 procent jämfört med 2003.

Sedan 1995 har folk- och lättölsförsäljningen nästan halverats.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons