Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkning gynnar barnfamiljer

Annons

Unga mc-åkare i storstan är de största förlorarna när trafikförsäkringen höjs i sommar.

En annan skatteförändring _ sänkningen av skatten på hushållstjänster _ kan leda till en besparing på upp till 100|000 kronor om året för barnfamiljer.

Från och med den 1 juli blir det dyrare att äga ett fordon, men betydligt billigare att anställa exempelvis en städare till hemmet eller snöskottare.

Den 1 augusti återkommer dessutom trängselskatten i Stockholm, vilket medför ytterligare en extrakostnad för bilägare som passerar tullarna i Stockholm.

Men trängselskatten ser inte riktigt ut som under försöket under 2006. En nyhet är att undantaget för taxi och färdtjänstfordon tas bort.

Men på Taxi Stockholm lovar man att det långt ifrån kommer att bli en chockhöjning.

En annan nyhet är att trängselskatten blir avdragsgill för företag samt för privatpersoners tjänste- och arbetsresor.

Samtidigt blir det dyrare att äga ett fordon, då en skatt på 32 procent kommer att införas på trafikförsäkringspremien. Eftersom skatten sätts på premien blir höjningen i kronor olika beroende på bland annat ägarens ålder, bostadsort och typ av fordon.

Hårdast slår förändringen mot unga motorcyklister som anses vara de trafikanter som har högst skaderisk.

De stora vinnarna efter sommarens skatteförändringar kan bli barnfamiljer som utnyttjar hushållstjänster. För dem sänks skatten med 50 procent av arbetskostnaden inklusive moms. Dock högst 50|000 kronor per person och år. Det innebär att ett hushåll med två vuxna kan spara 100|000 kronor.

TT

Mer läsning

Annons