Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattenivån högst i Dalarna

Annons

Dalarna är på väg att få en skattenivå som är högst i landet.

Nu reagerar länets toppolitiker.

Något som kan leda till att alla kommuner och landstinget bestämmer sig för ett frivilligt skattestopp under flera år och för att införa ett gemensamt kostnadstak.

Flera dalakommuner höjde skatten i år. Landstinget och Falu kommun kommer att höja skatten nästa år.

- Jag känner mig bekymrad över hur skattenivån i länet har utvecklats. Vi tangerar att i stort sett hamna på förstaplatsen i skattetoppen. Vi måste titta på vad vi kan göra åt det, säger Peter Hultqvist, s, ordförande i Region Dalarna.

I Region Dalarnas direktion sitter alla länets kommun-

styrelseordföranden plus den politiska landstingsledningen.

- Hela direktionen ställde sig bakom idén om att inleda ett arbete om ett frivilligt åttagande för vilken kostnadsökning som vi gemensamt tycker är rimlig för länet. Det kan innebära ett frivilligt skattestopp. Vi diskuterade också i termer om fleråriga åttaganden. Men hur det ska utformas och vilken nivå det kan hamna på är inte klart, säger Hultqvist.

Hultqvist tror att det kan ta några månader att få fram modeller för hur detta ska se ut och för att förankra idén i kommuner och landsting.

- Men någon gång under hösten måste vi få fram något. Det här får inte dra ut hur länge som helst på tiden. Som jag ser det handlar det om att ta ansvar för länets utveckling och skapa förutsättningar för att säkra välfärden och den offentliga sektorn. Men man kan lugnt påstå att det är komplexa frågor. Men någonstans måste man börja.

Problemet som alla kommuner och landstinget brottas med är att kostnaderna hela tiden stiger mer än intäkterna.

- Det här är en signal till omvärlden att vi inte kan fortsätta höja skatten gång på gång. Tanken är att vi tillsammans ska kunna hitta sätt att bryta kostnadsutvecklingen. Det är det viktigaste. Det finns hela tiden ett tryck på kommuner och landsting som gör att kostnaderna rasar i väg och att det automatiskt leder till ytterligare skattehöjningar.

Enligt Hultqvist har det nybildade Region Dalarna lett till att alla kommuner och landstinget börjat se på Dalarna som en helhet i mycket större utsträckning än tidigare.


JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons