Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten oförändrad

Annons

Det förslaget lade på torsdagen kommunstyrelsen i Gagnef.

Styrelsens tre socialdemokrater avstod från att delta i beslutet. De anser att en skattehöjning är nödvändig - men att det ännu är oklart hur stor den måste vara.

Tidningen angav i går felaktigt att frågan om skattesatsen skulle avgöras under torsdagens sammanträde med kommunfullmäktige.

Istället var det så att skattesatsen och kommunens ekonomiska läge behandlades vid ett extra kommunstyrelsesammanträde omedelbart före sammanträdet med kommunfullmäktige. Tidningen beklagar den felaktiga uppgiften.

På förslag av kommunalrådet Jaak Kerstell, c, beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta att skattesatsen ska vara oförändrad, 22 kronor och 50 öre.

Styrelsens socialdemokratiska ledamöter - Ann-Gret Olsson, Bo Lindevall och Per-Arne Lech - deltog inte i beslutet.

- Anders Ahlgren, som tillträder som centerpartistiskt kommunalråd, har tidigare talat om en skattehöjning på 30 öre. Vi befarar att det inte räcker. Budget-äskandena för nästa år överstiger ramen med 13 miljoner och även om nämnder och styrelser lyckas pruta bort en del behöver skatteintäkterna öka för att vi ska klara den kommunala verksamheten, säger Bo Lindevall.

Han befarar att även om budgetförutsättningarna klarnar till fullmäktiges novembersamman-träde kan det bli nödvändigt att dröja med att fastställa skattesatsen till i december.

- Risken är att skattebeslutet blir en mindre rolig julklapp till kommuninvånarna. Den ekonomiska situationen för de närmaste åren ser inte bra ut och att minska på personal, i den mån det är möjligt utan att verksamheterna drabbas alltför hårt, ger effekt först på sikt. Det enda jag ser att vi kan spara på är underhåll av anläggningar och då vet vi att det kommer surt efter, förklarar Lindevall och menar att en skattehöjning är nödvändig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons