Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattemyndigheten och undersåten

Annons

Deklaranter som konstaterar att de får ett underskott på mer än 20 000 kronor måste göra en fyllnadsinbetalning senast den 12 februari för att inte drabbas av särskild straffränta. Den som är i den situationen är alltså tvungen att göra sin deklaration mycket tidigt för att se hur stort belopp han ska betala in.

När jag gör detta, behöver jag från skattemyndigheten dels uppgifter om deklarationskurser för aktier och fonder, dels anskaffningsvärden för avknoppade aktier. Förr fanns det broschyrer på skattekontoret med den behövliga informationen, dem dessa är numera avskaffade. På kontoret i Falun hänvisas jag därför i stället till en hemsida på Internet.

Då detta inte för mig är ett alternativ, ber jag att få uppgifterna framtagna på skrivare. Men då får jag höra att en utskrift är besvärlig att göra för att den omfattar så många sidor, att dator bör alla ha "för annars missar man mycket" och att straffräntor sällan brukar gå upp till särskilt höga belopp.

Jag fick så småningom min pappersbunt och borde väl tiga still - men det bemötande jag fick var en exakt upprepning av vad som skedde förra året.

EN DIGNANDE

Mer läsning

Annons