Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjning väntad

Annons

I budgeten räknade politikerna med att få ett överskott på 19 miljoner kronor i år. Men redan tidigt på året såg det ut att gå åt pipan rejält med ett underskott på runt 90 miljoner kronor.

Riktigt så illa blev det inte men ett underskott på 53,7 miljoner kronor är illa nog. Ett underskott i den storleksordningen förutsåg kommunens revisorer redan i juni i sin granskningsrapport. Men politikerna har ända fram till nu ihärdigt förnekat att de hade rätt. Politikerna försäkrade i stället gång efter annan att man skulle klara ekonomin i slutändan.

Underskott beror främst på att socialnämnden och skolan inte klarar sina ekonomier. Socialnämnden går back med nära 38 miljoner kronor och skolan med nära 13 miljoner kronor.

Enligt regeringens krav på att kommunerna ska ha sin ekonomi i balans måste Falun spara in underskottet under en tvåårsperiod. Det innebär att nästa års preliminära budget med ett beräknat överskott på 17 miljoner kronor redan är skjuten i sank. Förutom underskottet har de ekonomiska förutsättningarna ändrats på flera andra punkter.

På plussidan finns att regeringen föreslår i en proposition att kommunerna även nästa år ska få den statliga skatt på 200 kronor som alla betalar. Det ger Falun 5,3 miljoner kronor. Det finns också förslag på att det tillfälliga sysselsättningsstödet till kommunerna ska utgå även nästa år. Det ger Falun 11,5 miljoner i inkomst.

Men det mesta av de här pengarna äts samtidigt upp genom höjd arbetsgivaravgift vilket kostar Falun 11,5 miljoner kronor. Samtidigt vet man redan i dag att behoven inom den sociala sektorn ökar och ingen vet hur kommunals avtalsrörelse kommer att sluta.

- Det är självklart att det är stora bekymmer att få ihop budgeten nästa år när det ser ut så här, säger ekonomichef Jan Malmberg.

Men det förslag som nu ligger från ekonomikontoret och som kommunfullmäktige 7 november ska ta ställning till är oförändrad skattesats nästa år. Frågan är om de tre nya regeringspartierna s, c och mp under de diskussioner som nu pågår om samarbetet vågar ta den risken så som läget ser ut.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons