Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattefritt att träna sig svettig

Annons

Hon företräder ett företag som i går till Falun hade bjudit in 200 löneansvariga från arbetsgivare runt om i Dalarna, för att bland annat berätta om på vilka sätt företagen kan subventionera motion.

Westergren understryker att hon inte avser den del av personalvården som företag är skyldiga att ägna sig åt, utan vad som av många anställda uppfattas som förmåner, men som ändå är skattebefriade eller har låg skatt.

- Gränsen går där företagen börjar ersätta de anställdas privata utgifter. Det rör sig ju ändå om motion av enklare slag. Vi brukar säga att man ska bli svettig. Golf, segling, ridning och utförsåkning är exempel på motionsaktiviteter som inte är befriade från skatt.

- Men motion på gym är OK, säger Westergren.

Regeringen är på väg att lägga fram lagförslag till riksdagen om effektiviseringar av sjukskrivningsprocessen, och möjligen också förslag om att vältra över mer av kostnaderna för sjukskrivningar på företagen. Men redan nu måste alla företag lämna tilläggsupplysningar om sjukfrånvaron i sina årsredovisningar för tiden efter 30 juni 2003. Där ska framgå skukfrånvarons

del av den totala arbetstiden

antal timmar

utfall för män och kvinnor

utfall i olika ålderskategorier.

- Jag tror att åtgärder som ökar anställdas hälsa och trivsel på företaget ökar i betydelse. Visst är den rena lönen viktig, men eftersom vi har progressiva skatter får de anställda inte behålla så mycket av en löneökning. Arbetets innehåll, relationen till arbetsgivaren och olika former av uppmuntran blir allt viktigare, säger Annika Westergren.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons