Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta regler för läkare

Annons

- Mycket grovt uppskattar jag att läkemedelsindustrin bara i Dalarna förmedlar reklam, information, utbildning och motsvarande till en årlig kostnad av 50-150 miljoner kronor, säger läkemedelskommitténs ordförande, Bo Claesson, som tagit initiativ till de skärpta regler som nu klubbats.

- Skälet till den intensiva marknadsföringen är givetvis att vi som förskrivare ska påverkas. Om vi inte ska ta emot budskapet passivt och oreflekterat måste vi lära oss att välja bra information och välja bort dålig.

Skärpningen innebär bland annat att landstinget med betydligt mer skeptiska ögon ska se på information i samband med bjudluncher och konferenser utomlands som betalas av industrin.

Bo Claesson konstaterar att förändringarna sannolikt kommer att uppfattas som en drastisk inskränkning från många läkemedelsförskrivare i länet.

- Ett rimligt motkrav kommer att vara att landstinget själv svarar för obunden information och finansierar utbildningar i mycket större utsträckning än tidigare. Men det här är inget som man kan ställa om direkt, eftersom vår egen information har varit en droppe i havet jämfört med vad industrin står för.

Enligt Claesson har obunden information blivit än mer angeläget det senaste året:

- De billiga bra preparat som vi ofta rekommenderar har mindre utrymme för marknadsföring. Landstinget måste därför i högre grad stå för marknadsföringen själv. Industrin satsar sin marknadsföring på de dyra preparat som vi ofta inte vill använda.

Claesson menar att även om landstinget får ökade kostnader för utbildning och information, så finns vinster att hämta.

- Vi vet att vi ökar förskrivningen av preparat som indirekt betalar exempelvis en utbildning. Så i stället för att lägga pengarna på utbildning hamnar de i dag under läkemedelskostnader.

I det nya förslaget får verksamhetscheferna ett tydligt ansvar för att de striktare reglerna följs.

- Barnmorskor som skriver ut p-piller och förskrivare av hjälpmedel är andra yrkeskategorier som industrin försöker påverka i allt högre utsträckning. Men vår största kostnad är läkemedel, och 95 procent av läkemedlen skrivs ut av läkare. Därför är läkare en speciellt viktig grupp. Vi kommer säkert att vara beroende av läkemedelsindustrins utbildning och information även i fortsättningen. Men vi ska vara mer medvetna om vad vi gör - och varför.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons