Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta regler för boklån

Annons

- Det finns folk som inte betalar sina böter, och när de överstiger hundra kronor blir det låneförbud, berättar Marie Dyring, bibliotekarie och Karin Sold, barnbibliotekarie.

- Det här ju ingen nyhet. Alla som har lånekort känner till våra villkor och de har själva skrivit under dem när de fick sitt lånekort, säger Karin Sold.

- När vi datoriserande biblioteket 1996 rekommenderades vi att även införa bötesgränsen på 100 kronor. Då tyckte vi det lät lite, men blir det dyrare betalar inte folk alls.

Biblioteket skärper även reglerna för lånekortskontroll. Under onsdagen bekräftade kulturnämnden reglerna.

- Personer som ska låna måste ha lånekort. Om de inte har det får de köpa ett nytt lånekort, som kostar tio kronor. Reglerna underlättar vårt arbete och ger också större säkerhet för låntagarna.

Orsaken till de hårdare reglerna är naturligtvis att det finns fuskare. Men de flesta sköter sig och har förståelse för de skärpta reglerna, anser bibliotekarierna.

För varje påbörjad vecka är böterna fyra kronor. Det kan inte bli mer än 20 kronor i böter för en och samma bok. Böter för barnböcker är en krona per påbörjad vecka.

Böcker lånas ut fyra veckor i taget. Om boken inte är reserverad går det att låna om den. Filmer och tidningar har annan utlåningstid.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons