Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta krav på krögare

Annons

Från den 1 januari 2006 gäller en ny livsmedelslagstiftning som skärper kraven på restaurang-ägare.

Alla i dag befintliga tillstånd för livsmedelslokaler kommer att omprövas efter årsskiftet. Det gamla godkännandet gäller tills miljökontoret gjort sin första kontroll.

För att bli godkänd måste restauranger och andra livsmedelslokaler bland annat ha ett egenkontrollprogram för sin verksamhet.

Det är viktigt för att säkra kvaliteten på livsmedlen och för att undvika att kunderna blir sjuka av den mat som serveras. Trots att det redan i dag krävs egenkontrollprogram är det många restauranger och andra livsmedelslokaler i Borlänge som slarvar med detta.

Den nya lagen ger miljökontoret större sanktionsmöjligheter. Om restaurangen inte kunnat visa upp ett egenkontrollprogram inom tre månader (i vissa fall inom sex månader) får verksamheten upphöra.

- Det här underlättar för oss, säger miljöinspektör Maj Ardesjö.

I framtiden kommer miljökontoret också att utföra kontroll av livsmedelsproducenterna.

Mer läsning

Annons