Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta Iransanktioner på väg

Annons

Stormakterna i FN:s säkerhetsråd har enats om skärpa sanktionerna mot Iran, och en omröstning väntas ske nästa vecka.

Irans hårdföre president avfärdar dock fullständigt omvärldens straffåtgärder.

Det nya resolutionsförslaget innebär en upptrappning från de första sanktioner som infördes i december förra året. Målet är att Iran ska förmås att avstå från sin omstridda kärntekniska verksamhet.

Enligt det nya utkastet ska Irans vapenexport stoppas, individer och bolag som är inblandade i kärnteknikprogrammet ska få sina tillgångar frysta, och världens länder och finansinstitutioner uppmanas att inte låna pengar till regimen i Teheran.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad svarade på sanktionshotet från FN redan tidigare i dag med ett typiskt trotsigt utspel:

Ahmadinejad kritiseras hårt på hemmaplan för misslyckanden i den ekonomiska sektorn, men i kärnenergifrågan står Iran ganska enigt. Att just Iran och inte andra länder förhindras att skaffa sig atomkraft upplever många som orättvist.

En vanlig uppfattning bland iranier är dock att presidenten borde tona ned sin eldfängda retorik.

Bakom det nya sanktionsförslaget står USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Tyskland och Ryssland. Att Ryssland är med på tåget är särskilt intressant.

Moskva har betraktats som Teherans vän i världssamfundet, men det finns tecken på att Ryssland är på väg att vända Iran ryggen. Vårens planerade leverans av kärnbränsle till det ryskbyggda kärnkraftverket i Bushehr har stoppats med hänvisning till att Iran inte har betalt sina räkningar.

En troligare förklaring är att Moskva inte vill hamna i vägen för den USA-ledda diplomatiska offensiven. Vissa bedömare tror till och med att ryssarna drar sig ur Iran inför en väntad amerikansk attack.

TT

Mer läsning

Annons