Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för Fittja-död

Annons

Svea hovrätt skärpte på fredagen straffet mot en 16-årig pojke för mordet på en 47-årig man på en skolgård i Fittja, söder om Stockholm, i höstas. Pojken döms för mord och ska avtjäna ett år och sex månader i sluten ungdomsvård. Domen kan komma att överklagas.

I tingsrätten dömdes pojken till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp. Den domen blev ifrågasatt eftersom den uppfattades som alltför mild för ett så allvarligt brott.

Hovrätten anser att, även om pojken bara var 15 år och nio månader gammal vid gärningen, måste han ha räknat med att ett knivhugg av det slag han utdelade med stor sannolikhet skulle leda till döden.

Skadans art och sättet den utdelades på visar att 16-åringen måste ha varit helt likgiltig för om 47 åringen skulle dö eller inte, anser hovrätten och drar slutsatsen att det rör sig om ett uppsåtligt dödande.

Att man väljer rubriceringen mord i stället för dråp beror på att 16-åringen tog med sig den 33 centimeter långa kniven när han gick hemifrån. Han gick vid flera tillfällen fram mot 47-åringen, som befann sig i underläge då han var angripen av andra.

Den sista gången pojken gick fram mot 47-åringen högg han denne med avsevärd kraft i sidan av bröstkorgen.

Alla dessa omständigheter sammantaget gör att hovrätten kommer fram till att det rör sig om ett mord och inte ett dråp.

Hovrätten konstaterar, liksom tingsrätten, att vittnenas uppgifter skiljer sig på många punkter. Olika personer har bevittnat olika delar av händelsen och det är därför svårt att finna berättelser som stödjer varandra.

Hovrätten påpekar också att det genomgående är så att de misstänkta och deras vänner har sagt sig ha svårt att minnas vad som hänt. De har också lämnat andra uppgifter i hovrätten än vad de gjort tidigare under förundersökningen. Deras uppgifter måste därför värderas med stor försiktighet, skriver hovrätten.

16-åringen har erkänt att han utdelade knivhugget, men har hävdat att han handlade i nödvärn. Det avfärdas av hovrätten.

Pojken uppges vara ledsen och besviken över att hovrätten inte tagit till sig hans uppgifter om vilka hans avsikter var, uppger hans advokat Jonas Granfelt för TT.

Det man i så fall vill ha prövat är de relativt nya bestämmelserna om påföljder för unga lagöverträdare.

Ett likgiltighetsuppsåt sägs den gärningsman ha som utför ett brott och är helt likgiltig för dess konsekvenser.

Två av 16-åringens kamrater fick sina straff fastställda av hovrätten. En 16-åring får därmed ungdomsvård enligt särskild vårdplan för grov misshandel medan en 17-åring frias.

TT

Mer läsning

Annons