Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt sprängmedel vid köpcentrum

Annons

Det var riktigt sprängmedel i den väska som tvingade polisen att spärra av delar av E|18 genom Västerås i måndags.

Laddningen hittades på parkeringen vid ett köpcenter och enligt polisen var situationen livsfarlig.

Den tekniska undersökningen visade på onsdagen att väskan innehöll sprängmedel. Om bomben exploderat hade den enligt polisen skadat byggnaderna omkring parkeringsplatsen vid Erikslunds köpcentrum _ och människorna som rörde sig där.

Som polisens tekniker uttrycker sig handlar det om sprängmedel "med icke obetydlig sprängkraft". Däremot vill polisen inte uppge vilken typ av ämne det handlar om.

Det var en lastbilschaufför som hittade en blå tygväska vid sin bil på parkeringen vid Erikslunds köpcentrum. Väskan var lindad med silvertejp och det stack upp sladdar ur den. Polisen spärrade av, evakuerade flera butiker och stängde E|18. Efter sex timmar kunde tekniker forsla iväg den misstänkta väskan med hjälp av en bombvagn.

Polisens tekniker har ännu inte lyckats reda ut hur sprängämnet var apterat. Sladdar löpte utanpå väskan och ned i ett fack. Det är alltså inte klart om bomben var inställd att explodera vid en specifik tidpunkt.

Såvitt utredarna vet har ingen berörd haft några hot mot sig; vare sig butikerna eller den lastbilschaufför som hittade väskan.

Willys och Biltema utrymdes efter larmet, men polisen kan inte se något samband mellan butikerna och bomben. Willys säkerhetschef Monica Hallin säger till TT att personalen nu ska informeras om att vara extra uppmärksamma kring butiken, och varsko om exempelvis kvarglömda väskor.

Ingen har suttit i förhör med anledning av bomben. Polisen rubricerar brottet som förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

TT

Mer läsning

Annons