Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp revisorskritik mot socialnämnden

Annons

År 2000 var underskottet 28,7 miljoner kronor och för förra året blir det hela 41,8 miljoner kronor.

Ett par naturliga förklaringar finns. Det nya personalsystemet Respons har inte fungerat bra. Förhandlingarna med de fackliga organisationerna om ändrade arbetstider gick i stå.

Men detta förklarar inte på långa vägar underskottet, anser revisorerna.

Skulden läggs i stället på socialnämndens oförmåga att i tid fatta beslut om att strama upp ekonomin och nämndens oförmågan att följa uppsatta tidsramar. Uppföljning av beslut är också en bristvara liksom kontrollen över kostnadsutvecklingen.

Revisorerna tar upp punkt efter punkt där nämnden brustit.

Här är några exempel:

M Den nya ledningsorganisationen för äldre- och handikappomsorgen blev fördröjd nära ett halvår.

M Projekten kvalitid, som skulle minska personalkostnaderna med 18,2 miljoner kronor, gav ingen effekt. Det saknas genomgående ekonomiska analyser av konsekvenser av olika beslut och förseningar.

M Den nya ekonomistyrningsmodellen är försenad mer än ett år och har ännu inte kommit igång.

M Nämnden missbedömde vikariebehovet liksom det ökade behovet från de gamla om hjälp.

M Socialnämnden kritiserar också för att inte ha en tydlig och rak kommunikation med förvaltningen så att den vet vad den ska göra.

Men revisorerna kritiserar också kommunstyrelsen för att inte haft kontroll över socialnämndens skenande ekonomi och gett tillräckligt stöd. De förväntar sig nya tag från kommunstyrelsen.

Enligt revisorerna har socialnämndens budget också varit för liten.

- En slutsats vi med kraft vill förmedla till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är att socialnämnden inte kan hantera sitt ansvarsområde inom befintlig budgetram.

Med detta vill revisorerna säga att ansvariga antingen ger socialnämnden mer pengar eller beslutar om att sänka nämndens mål eller minska verksamhet och kvalitet.

Mer läsning

Annons