Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot Libanonkrig

Annons

Israels premiärminister Ehud Olmerts beslut att invadera Libanon förra året får skarp kritik i en utredning. Kriget beskrivs som ett "allvarligt misslyckande".

Utredningen leds av den pensionerade domaren Eliyahu Winograd och första delen överlämnades till Olmert på måndagen.

Enligt dagstidningen Haaretz kritiseras Olmert för att ha inlett kriget brådstörtat, utan genomarbetad planering. Han anses helt ha suttit i försvarsmaktens knä och underlät att rådgöra med personer utanför det militära etablissemanget. De uppställda målen med anfallet beskrivs som "överambitiösa och omöjliga att uppnå".

Förutom Olmert kritiseras försvarsminister Amir Peretz för att ha saknat erforderliga kunskaper om försvarsmaktens beredskap. Den tidigare överbefälhavaren Dan Halutz får särskilt hård kritik. Han agerade "impulsivt" och beskrivs som "omdömeslös" _ särskilt eftersom han visste att de två ministrarna saknade erfarenhet av att gå i krig.

Winograd sammanfattade att kriget kunde ha fått ett annat förlopp om det varit bättre förberett.

Olmert försäkrade i ett uttalande att regeringen skulle ta till sig kritiken.

Allmänhetens förtroende för Olmert är det lägsta som uppmätts för en israelisk premiärminister. Endast två procent av de tillfrågade tycker att Olmert sköter sitt uppdrag tillfredsställande. Men analytiker anser inte Olmert vara uträknad. Israels ekonomi är stark och Olmerts koalition kontrollerar en betryggande del av parlamentet.

Anfallet mot Libanon inleddes den 12 juli, efter att två israeliska soldater förts bort av Hizbollah. Syftet var att frita soldaterna och att förhindra Hizbollah från att beskjuta Israel med robotar från andra sidan gränsen. Inget av målen uppnåddes.

Kriget varade i 34 dagar och närmare 1|200 libaneser och 160 israeler hann dödas innan FN lyckades förhandla fram ett vapenstillestånd.

Våren 1974 presenterades en liknande utredning av Israels krig med Egypten och Syrien. Den innebar början till slutet för dåvarande premiärministern Golda Meir.

TT

Mer läsning

Annons