Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik från Riksrevisionen

Annons

De statliga myndigheternas tillsyn av den kommunala verksamheten fungerar inte visar ett stort antal granskningar som Riksrevisionen har gjort under året.

"De problem vi uppmärksammar i vår årliga rapport leder till ineffektivitet, resursslöseri och risk för otydlighet. Bristerna är allvarliga och avser både regering och myndigheter", skriver riksrevisorerna Lennart Grufberg, Karin Lindell och Eva Lindström.

Bristerna påverkar medborgarnas förtroende för den statliga verksamheten konstaterar revisorerna.

En av de myndigheter som fått den hårdaste kritiken från Riksrevisionen är Arbetsmarknadsverket. Arbetsförmedlingarnas ineffektiva arbete sågades rejält i slutet av förra sommaren.

Arbetsmarknadspolitiken kostar runt 70 miljarder kronor per år. Det är väldigt många människor som berörs och då är det extra viktigt att verksamheten fungerar. Men Riksrevisionen konstaterar att arbetsförmedlingarnas roll som förmedlare av jobb ständigt sjunker, effektiviteten är dålig. Att förmedla jobb prioriteras lågt, i stället har tiden satsats på att få ut människor i olika program. Riksrevisionen konstaterade också att färre än var fjärde deltagare i ett Ams-program fick ett riktigt jobb därefter.

TT

Mer läsning

Annons