Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skär i den heliga kon!

Annons

Inte ens en skattehöjning på 80 öre räcker till för att få bukt med landstingets ekonomi. Det krävs nu att vi prioriterar och väljer det viktigaste av det viktiga. Min frågeställning är: Vad ska vara landstingets viktigaste uppgift? Vad är landstingets kärnverksamhet och roll? Vad är landstingets uppgifter enligt lag? Självklart måste det vara att ge människor vård på ett nära och tryggt sätt den dagen då du behöver den.

På grund av detta måste vi skära ner i sidoverksamheter för att få pengar till vården.

Jag är övertygad om att det går att spara på en rad olika sätt förutom direkta sjukvården. När man läser landstingets verksamhetsplan för 2004-2007 finns det en känsla av en helig ko, besparingar inom administration, bidragsgivning. Se över den politiska organisationen. Den som få vågar röra och ingen vill spara på. Här finns inga konkreta besparingar beräknade. Alla måste vi dra vårt strå till stacken. För mig som politiker är detta en trovärdighetsfråga.

Ett av förslagen som driftsstyrelsen har lagt är att stänga olika vårdcentraler runt om i Dalarna. Innan beslutet fattades fanns det inte någon konsekvensbeskrivning gjord, vare sig ekonomisk eller kvalitetsmässig. Det beslutet som vissa i dag tror är en besparing kommer med största sannolikhet att leda till en fördyrad kostnad i längden.

Varför ska vi slå sönder och splittra väl fungerande organisationer? Varför har inte personalen ute i verksamheten tillsammans med ledningen själva fått ta fram modeller för att spara, utan att lägga ner verksamheten? Vad ska vi göra med fastigheterna som kommer att stå tomma?

Människor har och kommer alltid att ha behov av sjukvård. Här har primärvården en oerhört viktig uppgift; Att kunna hjälpa människor på ett smidigt och snabbt sätt.

Var ska alla de personer ta vägen som i dag får hjälp vid de vårdcentraler som nu kommer att stängas? Allt fler personer åker till akuten. Detta kommer att leda till överbelastning på akuten och det blir kaos!

Invånarna i Dalarna har rätt att få den vård som vi betalar skatt för, med en av de högsta landstingsskatterna i Sverige. Den dagen du eller någon närstående blir sjuk måste du ha rättighet till en trygg och nära vård, och att snabbt och enkelt komma i kontakt med din vårdcentral och på så sätt få hjälpen som du behöver. När vi lägger ner vårdcentraler ökar de geografiska avstånden till närmaste vårdcentral vilket innebär för en rad personer att de måste anlita sjukresor. Den kostnaden är också en kostnad att beakta.

Vi har i dag högre förväntningar och en effektivare vård. Detta ställer större krav på en välfungerande organisation. Därför tycker jag att du som personal ska få din trygghet i lugn och ro på ditt arbete.

Jag vet hur det är att vara patient, det har jag varit i 26 år, kontinuerligt inom sjukvården. Jag har erfarenhet. Med den erfarenheten som grund blir jag oerhört frustrerad över ett nedläggningsbeslut. Vi måste förstå att behoven finns kvar, behoven kan vi aldrig spara på, skära ner eller omprioritera. De finns där även om vi inte vill se dem.

Landstinget Dalarna måste hitta sin kärnverksamhet och göra det som är landstingets primära uppgift. Andra uppgifter får vänta.

VERONICA HEDENMARK

Mer läsning

Annons