Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaparlust på slöjdläger

Annons

- Vi har tvingats sätta en åldersgräns vid 13 år för att vi ska kunna ta in nya barn, berättar snickaren och slöjdaren Lennart Nygårds från Rättvik, en av ledarna på hantverkskursen.

Sedan nio år tillbaka har kursen arrangerats i Finnbacka och initiativet togs av Astrid Lindqvist.

En dag under veckan åker barnen med traktor till Hållbergets fäbodar för att slöjda, grilla korv och uppleva den underbara stämningen i fäboden.

I år har 58 barn fått plats på kursen, de flesta med anknytning till Finnbacka och Getryggen. De yngsta är sju år och de äldre hjälper de yngre. Förutom ledarna är många engagerade föräldrar med och hjälper till.

- Det är jätteroligt att få pyssla och hålla på med allt möjligt, tälja och tova, säger lina Öberg, elva år från Uppsala men hon har anknytning till Getryggen. Edit Swan, tio år från Falun bor i Getryggen på sommaren och hon är glad att får vara med på hantverkskursen.

- Jag tror det betyder väldigt mycket för barnen att vara med här. Deras kreativitet blomstrar och de har kul med kompisarna. Vi visar hur de kan göra men det är deras egen fantasi och skaparlust som är viktig.

De är problemlösare och här finns inga hinder. De får känna att de klarar av att svarva, smida, sy, tälja, tova.

Det blir mycket fina saker av till exempel bark. Bark, ett underskattat material, tycker Lennart Nygårds.

- När barken får torka i solen är det lätt att tälja saker och de kan målas och blir olika spännande saker.

Bengt Jonsson, ledare tror att barnens kreativa egenskaper och känsla av att klara av och skapa själva följer dem i livet.

- Jag är övertygad om att de förblir kreativa människor, problemlösare hela livet, säger Bengt som hjälper barnen med smide den här dagen i fäboden.

Hantverkskursen avslutas med utställning i Finnbacka bystuga där barnens alla fina slöjdarbeten visas.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons