Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaparglädje vid korsvägen

Annons

Mosaikrutorna på den klassiska fasaden har börjat rasa så smått, men inuti bussterminalen i Rönndalen pågår ungt och nytt skapande varje måndag.

Miljön är kreativ. Här finns alla sorters papper, pennor och färger. En liten tryckpress trängs med frigolitformar för färgblandning. Ett gäng torkade eterneller står i vasen och på stativen syns hur unga konstnärer tolkat detta stilleben. På en annan hylla står en rad porträtt. Ingen näsa sitter på sniskan, men barnen har överdrivit ansiktsformerna i Picassos anda.

Bildverkstaden i Rönndalen har kommunalt stöd och fungerar som en filial till Gruvbäckens kulturcentrum inne i stan.

I två år har Cajsa Jackson Rutz undervisat bildgrupper i Enviken. När tidningen hälsar på är det 7-8-åringar som försöker få papper indränkt i tapetlim att sitta slätt och tätt på gröna ballonger. Det ska bli hönor, tuppar och ägg när det torkar till hårda klot.

Det dryper om ballongerna och pappersbitar fastnar på kladdiga fingertoppar.

- Låt gärna bitarna rinna av lite, säger Cajsa.

Bildverkstaden håller till i den del av bussterminalen som vetter mot korsningen, men Cajsa skulle vilja använda hela byggnaden. Hon har Askens kulturcentrum i Borlänge som förebild.

Ett ställe där vuxna och barn kan ägna sig åt alla typer av skapande: keramik, foto, textil, dans och drama.

- Under april hoppas jag få mer tid. Då tänker jag studera liknande verksamheter på annat håll. Dessutom ska jag göra en marknadsundersökning och se hur stort intresset är.

- Det finns så många duktiga människor här i Enviken, och även vuxna som vill hålla på med skapande verksamhet, säger Cajsa som har kontakt med en musiker, en skulptör och en fotograf som skulle kunna leda verksamhet.

Frågan är om det går att finansiera.

Till vardags har hon egen firma och arbetar som castare, sminkör och stylist.

- Tanken är att jag skulle driva kulturcentrumet i egen regi, kanske med kommunalt stöd, säger Cajsa som också har funderat på en mobil verksamhet som skulle ta henne ut till folk i byarna.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons