Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaparens egen gåva

Annons

För runt 10 000 år sedan började den stora landisen i norra Europa att smälta. Väldiga isberg bröts loss, och när dessa i sin tur smälte uppstod vad som kallas dödisgropar, av vilka Sammilsdal i Leksand är ett exempel. Denna unika runda dal beskriver Himlaspelets mångårige Vår Herre Nils Gustafsson på detta sätt:

"I Leksand finns en dal, så jämn och avrundad i formen, att man tror den vara konstgjord av människohand. Men Sammilsdal är Skaparens egen gåva till Leksand. Guds gröna ängar."

Tillsammans med många andra urleksingar vädjar jag till våra makthavare och beslutsfattare såväl varande mångåriga ortsbor som senare inflyttade att inte låta fasta anordningar av något slag byggas i Sammilsdal.

Regnsäkra tillställningar torde kunna arrangeras i nya arenan, som snart står färdig. Må vara, att viss förstärkning görs (varligt) i dalens botten.

Förstör inte kulturstråket Norsgatan-Kyrkallén-kyrkan med onödigheter i dess mitt. "Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större"!

Vad gäller Kajen-området, så skulle där kunna bli ett parkliknande grönområde med direkt anknytning till Solvändan. Några soffor, gungor, planteringar med mera skulle kunna utnyttjas av allmänheten. Tänk efter en gång till!

OLLE WINGE

Mer läsning

Annons