Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa-stipendium till Ingemar

Annons

Det regionala stipendiet, som är på 10 000 kronor, delades ut vid en ceremoni vid Värdshuset i Dala-Floda. Ingemar Eriksson får nu som Dalarnas kandidat ställa ut sin produkt under Tekniska Mässan och konkurrera om det nationella Skapastipendiet, som är på totalt 400 000 kronor.

Länets pristagare, som lämnade ett arbete som kvalitetschef vid Åkerströms för att bli innovatör och projektledare inom sektorn produkt- och affärsutveckling, belönas för "en teknik som innebär ett nytänkande inom tekniken för svetshjälmar".

- En av de första pristagarna i Dalarna var Åke Hörnell, som fick stipendiet för sitt automatiskt nedbländande svetsglas, berättade Innovation Dalarnas projektledare Jörgen Steen under prisceremonin.

Hörnell fick inte det nationella stipendiet, men det som därefter hände är företagshistoria med sagoskimmer.

- Vi förväntar oss att du lyckas lika bra, sade Steen med ett leende.

Han tillade att Ingemar Eriksson arbetar seriöst och tar fram bra produkter.

I viss mån kan Erikssons svetshjälmsteknik komma att konkurrera med Åke Hörnells, men den kan lika gärna ses som ett komplement.

Innovatören från Dala-Floda arbetar med att finna leverantörer och tillverkare av produktdelar och produkten. Han förhandlar med bland annat ett internationellt storföretag.

Om målet är kontraktsskrivning om industriell produktion har han, översatt till idrottsspråk, redan avverkat 85 meter av ett 100-meterslopp.

Men han förväntar sig inte ett liv i lyx.

- Min drivkraft är att lyckas med nå´t nytt, att få något att fungera. Jag är nöjd om jag får tillbaka det jag lagt ut. Skulle det bli mer pengar kommer de att satsas i andra uppfinningar, säger Ingemar Eriksson, som sedan tidigare har flera patent.

Han konstaterar sansat att höga förväntningar lätt leder till besvikelse.

Det var en av två anledningar till att han valde att inte fira med att öppna den flaska med bubbeldricka han fick under prisceremonin. Den andra anledningen?

- Mor i huset blir inte glad om jag skulle komma hem med champagne över kläderna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons