Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa rättvisa vid beskattningen av alla boendeformer

Annons

Exempelvis är det få som känner till att allt fler bostadsrättsföreningar är dubbelbeskattade. Utöver fastighetsskatt måste allt fler bostadsrättsföreningar dessutom betala en statlig inkomstskatt.

Det innebär tre procent av taxeringsvärdet, med avdrag för räntor, tas upp till

beskattning på 28 procent.

Till skillnad från vad som gäller för hyresfastigheter tas ingen hänsyn till fastighetsskatten vid denna inkomstskatteberäkning.

I Dalarna är 25 bostadsrättsföreningar av totalt 110 inom HSB dubbelbeskattade och antalet kommer att öka för varje år framöver.

Vi har givetvis inget emot en eventuell sänkning av fastighetsskatten. Men vi

menar att en sänkning av beskattningen på boendet måste ske på ett rättvist sätt, så att det blir lika och neutrala villkor mellan de olika boendeformerna. Det är inte rimligt att de som skriker högst och som syns mest i media får förtur hos politikerna.

Den senaste i raden av utredningar,

fastighetsbeskattningskommittén, som presenterades för flera år sedan, har konstaterat att både hyresrätten och bostadsrätten är dubbelbeskattad med betydande belopp. För bostadsrätten handlade det om en "överbeskattning" på cirka fyra miljarder kronor.

Några konkreta beslut för att rätta till detta problem har inte förts fram av regeringen. I stället har man i flera omgångar genomfört generella sänkningar av skattesatsen för fastighetsskatt.

Det har handlat om mindre genomtänkta beslut i samband med underbara nätter och kohandel mellan partierna som har fått ersätta de förslag som hade förberetts under åratal av noggrant utredande, i syfte att skapa rättvisa villkor på bostadsmarknaden.

Och regeringen fortsätter utlova att den bristande neutraliteten ska rättas till, men inget händer i praktiken.

Det är viktigt att frågan om likvärdiga och neutrala villkor för alla upplåtelseformer på allvar tas upp på den politiska agendan.

Vi anser att man kan börja med att avskaffa inkomstskatten på bostadsrättsföreningar. Det är en ologisk skatt som inte har något berättigande.

OLLE RIGBORN

Mer läsning

Annons