Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska vill sälja Wasasten

Annons

Wasasten, med brytning och förädling av sandsten, Älvdalskvartsit, i Mångsbodarna, har i dag 15 anställda. Sedan 10-talet år har Skanska varit ägare och för två år sedan gick Älvdalens Besparingsskog in som delägare genom att byta ett lån på 5 miljoner mot 30 procent av aktierna i företaget.

De senaste åren har Wasasten satsat mycket på att marknadsföra sina produkter, därav den ökande omsättningen förra året, men resultatet i pengar av satsningen kommer troligen kommande år.

Wasasten har aldrig gått med vinst, i varje fall inte mer än undantagsvis, men omsättningen ökade under fjolåret till 31 miljoner, jämfört med 8 miljoner året innan, delvis beroende på att företaget nu också köper och säljer stenprodukter, och inte bara bryter och tillverkar egna produkter.

Styrelsen för Besparingsskogen har haft flera sammanträden om saken, men ännu inte fattat något avgörande beslut, enligt Bo Persson och Hans-Peter Olsson på Besparingsskogen. Man avvaktar bland annat att få se årets resultat för Wasasten.

- Om styrelsen beslutar sig för att vara positiv till ett köp så blir det en stämma, där alla delägare får säga sitt om köpet, säger Hans-Peter Olsson.

Det som talar för ett köp är att Besparingen äger marken och därmed råvaran i Mångsbodarna samt att Wasasten med en lokal ägare slipper Skanskas "stora kostym".

En sak som talar emot ett köp är Wasastens uteblivna vinster genom åren, vinster som ser ut att komma allt närmare i framtiden, men som ingen kan veta något om.

- Vi skulle egentligen vilja veta lite mer om alternativen, säger Bo Persson.

- Är alternativen att företaget läggs ned, eller att Skanska säljer till något annat, större stenföretag?

Wasastens ordförande, Per-Anders Truedsson i Växjö, vill inte kommentera uppgifterna om en förestående försäljning.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons