Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska tvekar inför bolagsbildning

Annons

För ett år sedan presenterade Falu kommun sin nya samarbetspartner för Lugnet. Skanska ansågs som mest lämplig för att utveckla anläggningen.

I maj beslutade fullmäktige att Skanska och kommunen kan bilda ett gemensamt bolag för att driva omvandlingen. Men nu är det högst osäkert om det blir något bolag - både Skanska och kommunen har tveksamheter.

Hos Skanska är man rädd för att ett gemensamt bolag skulle försvåra för byggföretaget. Man fruktar att bolaget ska få ta kostnaderna för att utveckla Lugnet i det gemensamma byggbolaget, och samtidigt gå miste om bygguppdragen på grund av att kommunen inte vågar ge order till Skanska av rädsla för att gå förbi lagen om offentlig upphandling.

- Juristerna (hos kommunen) har utrett om vi ens får lämna anbud. Om vi är utestängda är det inte så bra. Då har vi inga möjligheter att tjäna pengar, säger Per-Olof Satrell.

Skanska tyckte inte om kommunens sätt att driva igenom beslutet om innebandyhallen. Skanska blev inte tillfrågat om att bygga hallen, och byggbolaget kunde heller inte påverka var hallen skulle ligga. Skanska hade andra planer för den plats där innebandyhallen håller på att byggas.

- Det fanns tankar om att bygga ut sporthallen och även simhallen. Det är inte genomförbart längre, säger Satrell.

Han vill ändå fortsätta samarbetet med Falu kommun. Antingen i ett gemensamt bolag eller i en arbetsgrupp. Att länsrätten i tisdags godkände planerna på ett gemensamt bolag ser han som en möjlighet till en nystart.

Torkel Birgersson, kommundirektör hos Falu kommun, säger att Skanska och kommunen har väntat på att länsrätten ska avgöra om det planerade bolaget är enligt reglerna.

Nu är den frågan löst, men det är ändå inte säkert att de bildar ett utvecklingsbolag.

- Efterhand har vi kommit fram till att behovet inte är så starkt. Det blir byråkrati kring arbetet som vi ser som lite hämmande, säger Torkel Birgersson.

Fördelen med ett aktiebolag har varit att det är en välkänd organisationsform. Både Skanska och kommunen vet hur man bedriver och samarbetar i ett aktiebolag. Skanska har varit påtänkt för att sköta driften på Lugnet. Det är heller inte säkert att det går i lås.

Före jul ska Skanska presentera en offert på hur mycket kommunen ska betala för att låta Skanska sköta driften. Efter det ska kommunen jämföra det med hur mycket det skulle kosta att sköta det i egen regi.

Därefter fattar kommunen ett beslut om driften.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons