Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska betalade mutor i Argentina

Annons

Skanska betalade mutor i samband med utbyggnaden av en gasledning i norra Argentina, enligt vittnesmål från en av företagets lokala chefer.

En undersökning som Skanska gjort visar att 13,4 miljoner peso (drygt 30 miljoner kronor) betalats ut, skriver tidningen La Nacion i Argentina.

Skanskachefen Claudio Corizzo har vid två tillfällen vittnat i domstol om att icke vederbörlig kommission _ en förskönande omskrivning för ordet mutor _ betalats ut av företaget, rapporterar argentinska medier. Det ena vittnesmålet avlades i en skattedomstol, det andra i en federal domstol som tagit upp målet sedan det började visa sig att det förekommit mutor.

Corizzo ledde i fjol en internutredning om det inträffade. Två chefer, som nu har fått sparken, erkände då att Skanska i Argentina betalat luftfakturor till ett värde av drygt 30 miljoner kronor, men de angav inte var pengarna hamnat.

I förra veckan utsattes Skanskas kontor i Buenos Aires för en razzia; detsamma hände KPMG, en av Skanskas konsulter, som nu figurerar i utkanten av utredningen.

Utöver Skanska ingår omkring 180 företag i härvan, som från början misstänktes handla om skattefiffel.

Att Skanska fått mycket uppmärksamhet beror på att företaget snabbt gick ut och medgav att luftfakturor betalats ut och sparkade sju medarbetare på det lokala kontoret i Argentina. Företaget betalade också in extra skatt och straffavgifter på tiotals miljoner kronor.

I fokus för skandalen finns också planeringsministern Julio De Vido som tidigare varit inblandad i misstänkta muthärvor utan att fällas för något brott. Han verkar få det allt "svettigare", eftersom även andra gasledningsprojekt i södra Argentina nu utreds. Även där har Skanska deltagit i arbetet.

TT

Mer läsning

Annons