Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk dubbelmördare söker nåd

Annons

Hovrätten har räknat fel, hävdar 20-åringen som 2004 dömdes för mordet på två unga kvinnor på Hallandsåsen.

Nu söker han nåd hos regeringen för att slippa ett år av sitt fängelsestraff.

Okunskap eller slarv har fått Svea hovrätt att räkna fel när 20-åringens straff bestämdes, hävdar hans advokat Lars Kruse i nådeansökan. Rättstillämpningen strider uppenbart mot lagen, förklarar Kruse, och bifogar till och med en liten matematisk formel för korrekt uträkning av strafftiden.

Den numera 20-årige mannen från Båstadstrakten var nyss fyllda 18 år då han mot sitt nekande 2004 dömdes i både tingsrätt och hovrätt i Skåne för att tillsammans med en kamrat ha misshandlat två unga kvinnor och lämnat dem att dö i snön på Hallandsåsen. Motivet ska ha varit att de ville komma över kvinnornas bil.

Eftersom den nu 20-årige mannen bara var 17 år då dådet begicks blev straffet för hans del fyra års sluten ungdomsvård. Under strafftiden har han rymt från ungdomsvården tre gånger _ en från Fagareds ungdomshem och två från Sundbo ungdomshem.

I samband med rymningarna från Sundbo begicks brott. Därför upphävde Västmanlands tingsrätt domen om ungdomsvård och dömde i stället mannen till fem och ett halvt års fängelse. Det fastställdes av Svea hovrätt.

Men det är här domstolarna har räknat fel, menar Kruse. Utgångspunkten är att fyra års sluten ungdomsvård motsvarar sex års fängelse. Domstolarna har sedan dragit av den tid som redan var avtjänad, lagt på straffvärdet av den nya brottsligheten och därmed landat på fem och ett halvt år. Men ingångsvärdena var felaktiga, enligt Kruse.

Advokaten anser att domstolarna har fel både när det gäller hur lång tid hans klient sammanlagt suttit häktad, och i frågan om hur mycket av strafftiden som han faktiskt avtjänat i sluten ungdomsvård.

Advokaten har förgäves försökt att föra upp frågan till Högsta domstolen. Nu återstår, menar han, bara att vädja till regeringen om nåd för att få fängelsestraffet kortat till fyra och ett halvt år.

TT har inte lyckats nå Lars Kruse för en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons