Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånesjukhus måste spara

Annons

Den politiska ledningen för Region Skåne kräver att skånska sjukhus i år ska spara bortåt 700 miljoner kronor.

För att klara de tuffa sparmålen planerar universitetssjukhusen i Malmö och Lund samt Helsingborgs lasarett att minska sin personal med runt 1|200 personer.

Nedskärningarna togs upp vid en riksdagsdebatt i förra veckan när förre hälsoministern Morgan Johansson (s) krävde åtgärder från regeringen. Men socialminister Göran Hägglund (kd) menar att det är en fråga för regionpolitikerna.

Minskad personal leder ofta till mer övertid, men i Lund kräver sjukhusledningen att övertiden tas ut i ledighet för att reducera lönekostnaderna. Läkare tvingas acceptera detta, men inte sjuksköterskor eller undersköterskor enligt kollektivavtalet.

Under förra året arbetade dessa båda personalgrupper övertid motsvarande 46 miljoner kronor, varav 8 miljoner togs ut i ledighet. I fortsättningen vill sjukhusledningen att all övertid ska tas ut i ledighet. Om inte kan det leda till neddragningar av den planerade verksamheten enligt Bent Christensen, sjukhuschef vid Universitetssjukhuset i Lund.

Birgitta Björk vid Vårdförbundet Lund menar att sjukhusledningen sätter press på deras medlemmar.

Men även om lönekostnaderna minskar drabbas patienterna.

I mitten av april tas beslut om vilka verksamheter vid Lunds universitetssjukhus som måste minska. Till de områden som kan drabbas hör ögonklinik, ortopedi och käkkirurgi.

TT

Mer läsning

Annons