Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandia: Åklagaren kräver fängelse

Annons

Åklagaren kräver att fängelsedomarna mot förre Skandiachefen Ola Ramstedt och hans medåtalade ska stå fast.

Ramstedts advokat protesterade mot åklagaren påstående om en brottsplan och krävde att Ramstedt frikänns.

Enligt åklagaren har vittnesförhören och bevisningen i hovrätten ytterligare stärkt hans bild om att de tre har agerat brottsligt. Han hävdade att Ramstedt gett muntliga instruktioner till förre fastighetschefen Håkan Lennersand och hans projektledare hur fakturan skulle utformas i december 2001.

Fakturan skickades till Skandia som betalade den. Enligt praxis skulle lägenhetsinnehavarna senare reglera överkostnaderna med Skandia. Men det skedde inte förrän flera år senare efter det att Skandias internutredning avslöjat bonuskarusellen i bolaget och lyxrenoveringarna.

Åklagaren hävdade dock att om Ramstedt varit osäker så hade han kunnat ringa förre finanschefen Ulf Spång, som var ytterst ansvarig och fråga.

Försvarsadvokaterna sågade åklagarens påståenden och bevis.

Han pekade bland annat på att ett vittnesmål som Håkan Lennersands sekreterare lämnat och som enligt Strandberg visar att Ramstedt inte gjort sig skyldig till något brottsligt.

På fakturan som skickades till Skandia via Skandia Liv, som ägde de aktuella fastigheterna, stod det i fakturatexten att det rörde sig om renovering av Skandias huvudkontor och delen S44 plan 6.

Den formuleringen kan nu visa sig vara ödesdiger för Ramstedt även i hovrätten, men det anser inte Strandberg.

Ramstedt dömdes av Stockholms tingsrätt till 2 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Lennersand dömdes till 1,5 års fängelse för medhjälp till grov trolöshet och den projektanställde till ett års fängelse för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Dom faller 20 juni klockan 11.

TT

Mer läsning

Annons