Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandal i SSU inför ordförandeval

Annons

SSU skakas av något som kan utvecklas till ännu en skandal.

Distriktet i Värmland anklagas för att ha försökt fuska till sig bidrag.

Lagom till SSU:s kongress i nästa vecka, då förbundet bland annat ska välja ny ordförande, avslöjas ännu en skandal. SSU:s Värmlandsdistrikt ska ha försökt fuska sig till pengar genom att lämna felaktiga uppgifter om antalet deltagare vid sina studiecirklar.

Via ett internt debiteringssystem betalar SSU centralt ut 100 kronor för varje cirkeldeltagare. Enligt en källa inom SSU har Värmlandsdistriktet uppgivit att över niohundra personer deltagit i olika studiecirklar under 2006.

Uppgiftslämnaren misstänker att pengarna skulle användas för att finansiera SSU-högerns ordförandekandidat Laila Naraghi.

Kalle Larsson är ordförande för SSU i Värmland och den som ansökt om bidragspengarna. Värmland har föreslagit Laila Naraghi som ordförande men Kalle Larsson avfärdar bestämt alla misstankar om att han arbetar för Laila Naraghi.

Han bekräftar dock att det finns fel i ansökan och att den avslagits på korrekta grunder.

Enligt SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä upptäcktes oegentligheterna när förbundet gick igenom distriktets redovisning för 2006.

Enligt Mattias Vepsä är uppgifterna om fusk ett försök till smutskastning inför SSU:s kongress.

SSU har under flera år varit uppdelat i en höger- och en vänsterfalang. För att få slut på stridigheterna tillsattes den så kallade framtidskommissionen som vid förra kongressen föreslog en bättre dialog inom förbundet. Men den gamla konflikten mellan förbundets höger- och vänsterfalang är nu åter ett faktum.

På moderpartiets expedition i Värmland gick telefonerna varma under fredagen.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hälsar via sin pressekreterare att detta är en fråga för SSU men att de nya kontrollfunktionerna som SSU inrättat verkar fungera.

TT

Mer läsning

Annons