Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skämt och allvar inledde i Tällberg

Annons

De 450 delegaterna satt i diskussionsgrupper vid runda bord medan 200 personer från allmänheten intog läktarna i det mysbelysta tältet.

Efter ett högtidligt "stå upp" när kungligheterna gjorde entré riktades uppmärksamheten mot den björkprydda scenen, där en naken man från Cirkus cirkör lät sig slukas av en jordglobsballong till abstrakta toner av flöjt och keyboard. Sedan höjdes tempot av sydafrikanska hiphopgruppen Black Noise, som breakade och headspinnade loss både taktfasta handklapp och jubel och dessutom fick åtminstone halva tältet att ropa "wää-yoooh-oh-oh" och instämma i att vi alla är afrikaner - egentligen.

Även Ale Möller och hans multikultimixande musiker fick tältdukarna att vibrera en stund, innan det talade ordet tog över.

Tällberg Foundations grundare, Bo Ekman, inledde med att påminna om den senaste tidens offer för terrordåd i London och Egypten, men också om de människor som hela tiden faller offer för det fortsatta våldet i Irak, såväl som för svälten i Afrika.

Hans tal om betydande händelser och personer som påverkat historien ackompanjerades av ett bildspel och musikstycken. Några små danssteg bjöd han också på, nynnandes Bob Marleys "Let's get together and feel alright".

- Det jag vill är att alla ska åka härifrån med en ny insikt. Det är inte Tällberg forum i sig som kan förändra världen. Det är ni som sitter här.

En som inte satt i tältet var FN:s generalsekreterare Kofi Annan, som avbokat sin medverkan på grund av en axelskada. Däremot hade han spelat in ett videomeddelande som visades på en stor skärm i tältet.

- Jag är väldigt ledsen för att jag inte kan var hos er i dag, men jag är med er i tanken, sade Kofi Annan, som önskade lycka till med forumet och lämnade över till vice generalsekreteraren, Shashi Tharoor.

Tharoor talade kring FN:s roll i dag och berörde det skadade anseende som organisationen drabbats av inte minst efter kriget i Irak. Han nämnde terrordåden som skakar världen men bad publiken att inte glömma "den gamla terrrorn".

- Svält, AIDS och fattigdom kräver fler liv än någon tsunamivåg eller terroristattack någonsin har gjort, sade Shashi Tharoor.

Ett oannonserat och överraskande tal av prins Hassan av Jordanien drog ner både skrattsalvor och rungande applådåskor från invigningspubliken.

Han talade om vikten av globalt samarbete för att nå fred och fick kvällens mest spontana applådstorm när han i övertygande ordalag fördömde förtryck av kvinnor. För att i nästa stund låta sin skämtsamma läggning ta över - mitt i talet om krig och terror.

- Jag har vänner som har avrättats. Och visst har jag ett gäng storväxta män med mig överallt där jag går. Fast . . . jag skulle förstås föredra att de var kvinnor i stället. Nu börjar ni förstå varför min fru säger att det inte går att ha mig med i artigt sällskap.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons