Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäms ni för brottsligheten?

Annons

Varje morgon, när du vaknar, har Sverige begåvats med ytterligare en ny polis. Det brukar Thomas Bodström, justitieministern, med stolthet tala om, efter att ha blivit tillfrågad om vart alla de utlovade poliserna kan ha tagit vägen.

Varför examinationen sker vid denna tidiga timma kan tyckas en smula egendomligt. Men Säpo, som råder över såväl dag som natt, tröstar förhoppningsvis den färdigutbildade och morgontrötta konstapeln med en hemlig men stabil champagnefrukost. Det är hon eller han sannerligen värd.

Visst känns det otryggt att bo i vårt land i dag. Så många mord med kniv eller skjutvapen, brutala överfall, stölder i affärer och i bostäder, bankinbrott, förfalskningar och drogproblem har tidningar och andra media aldrig meddelat oss tidigare.

Mina vänner från ungdomsåren säger samfällt, att de undviker att lämna hemmet efter mörkrets inbrott. De har också slutat att besöka sportevenemangen i storstäderna. De är rädda för att råka illa ut både innanför och utanför idrottsanläggningarna.

En polisman, som tjänstgjort på olika nivåer inom polisverksamheten, har i dagarna fullbordat en intresseväckande doktorsavhandling. Den vill bland annat visa att motivationen hos kåren försämras efter några års tjänstgöring.

Polisernas egna initiativ för att förebygga brott har då enligt honom nästan helt klingat av.

Ett av skälen skulle vara, att ett polisingripande måste dokumenteras i skrift, ett arbete som kan ta ett par timmar att fullgöra. Var finns numera de skrivglada civilanställda?

Varför har inte detta problem varit känt långt tidigare? Polischeferna bör naturligtvis se till att allt arbete kan utföras på bästa sätt. Samarbetet med kommunerna måste också förstärkas.

Redan nu har valrörelsen börjat med ett par dagars borgerligt tågluffande, med regeringens upprepade löften om bättre "vård, skola, omsorg" och ett stimulerande gräl om var och när partiduellerna, tack och lov utan vapen, ska äga rum.

Men lova nu kära politiker i alla partier att ingående förklara från talarstolarna, hur Sverige ska omvandlas till ett lugnare och fredligare land, likt det vi förr i världen gladdes åt så mycket.

Vi väljare vill inte längre tolerera dagens svåra kriminalitet. Det verkar, som om ingen bryr sig särskilt mycket på regeringsnivå heller. Skäms man för att brottsligheten har tagit dessa mycket oroande proportioner i vårt land?

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons