Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skämmigt av kommunchefen - inte vara bättre påläst om lagen"

Annons

Centerns förre ordförande, Arne Bogghed, kallar händelsen vid fullmäktigemötet i Särna för en "första klassens skandal".

Älvdalscenterns nuvarande ordförande Kjell Tenn säger:

- Vi nekades vår lagliga rätt, då det gällde valen under fullmäktigemötet i Särna. Det är dåligt av vår kommunchef att inte vara bättre påläst när det gäller lagen, där det står, helt tydligt, att vi har rätten på vår sida.

Det som både Arne Bogghed och Kjell Tenn är så upprörda över, är att Kjell Tenn vid fullmäktigemötet begärde, men nekades, proportionella val i alla de val till olika befattningar som fullmäktige skulle besluta om.

När det gäller valen till styrelser och nämnder var det inga problem. Där beslutade fullmäktige efter valberedningens förslag, som innebär att det största partiet får flest antal ledamöter efter ett visst, mycket reglerat system. De mindre partierna får sedan också in ledamöter efter sina röstetal i valet.

- Jag begärde att vi skulle ha proportionella val på alla punkterna. Men ordföranden Leo Persson nekade mig detta.

- Det var då som kommunchefen Bengt Welin läste högt ur kommunallagen för fullmäktiges ledamöter, och enligt hans beräkningar var vi i oppositionen inte tillräckligt många för att få igenom detta.

- Därmed kunde "regeringen" tillsätta alla poster som de ville och vi fick inte in några personer från opositionen.

De val som mest upprör Kjell Tenn är valen av kommunens två representanter till årsmötet med Idre Fjälls stiftelse och tre kommunrepresentanter till Idre Fjälls styrelse.

- Enligt kommunchefen, Bengt Welin, skulle det behövas 19 ledamöter i Älvdalens fullmäktige (som har totalt 35 ledamöter) för att kunna genomdriva proportionella val. Eftersom opositionen bara har 16 röster, så kan vi aldrig få till sådana val, utan "regeringen", som har totalt 19 röster, kan tillsätta dem de vill och vi får ingen insyn alls, säger Kjell Tenn.

- Men, de har fel. Lagen om proportionella val tillkom för att ge minoriteten en chans att få demokratisk insyn.

På Sveriges kommuner och lands-ting uppger juristerna att Kjell Tenn har rätt och kommunchefen Bengt Welin håller med om detta när han nu kontrollerat fakta.

- Jag tolkade lagen fel när jag läste på fullmäktigemötet, säger han. Jag har redan pratat med fullmäktiges ordförande om att valet får göras om vid nästa möte och eftersom årsstämman med Idre Fjäll ska äga rum först i maj, så hinner de få in sina kandidater till stämman ändå.

- Får vi skriftligt på detta så överklagar vi inte den punkten, säger Kjell tenn efter beskedet från Bengt Welin.

En begäran om proportionella val kan bara göras om det är fler än en person som ska väljas. Därför blev upprördheten ännu större bland oppositionen när tre personer till Idre Fjälls styrelse skulle väljas. De tre skulle nu väljas under var sin punkt under mötet, men valberedningen hade föreslagit att enbart en skulle väljas och de övriga två i mars. Därmed föll möjligheten för oppositionen att få in några ledamöter även på dessa poster.

- Man börjar ju undra vad de försöker mörka. Kommunen är ju stiftare till stiftelsen Idre Fjäll och även oppositionen behöver ha en plats i styrelsen. Det här kan inte vara bra heller för Idre Fjäll.

När det gäller den punkten håller kommunchefen dock inte med oppositionen.

- Dessa tre ledamöter ska väljas en per år, men av någon anledning har det inte blivit gjort. Fullmäktige har missat dessa val helt enkelt. Därför gjorde vi ett val nu och tar nästa val nästa år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons