Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skålö skola läggs ned

Annons

Samordningsgruppen, bestående av tjänstemännen Catarina Willman, Magnus Örtegren och Lena Tilja har tidigare menat att skolverksamheten i Järna bör koncentreras till Myrbacka och att skolorna i Skålö och Kvarnåker därför bör läggas ned.

I förslaget till kommunstyrelsen hade de dock valt att konstatera att skolverksamheten bör koncentreras till färre skolor utan att peka ut någon särskild skola som nedläggningshotad.

En nedläggning av skolorna i både Skålö och Kvarnåker skulle innebära stora investeringar vid Myrbacka skola för att klara av det ökade elevantalet, något som inte rimmar med kommunens besparingsplan som säger att alla investeringar fram till 2007 ska vara självfinansierade.

Barn- och utbildningsutskottets ordförande, Per Månsson, föreslog ändå att Skålö skola skulle läggas ned från och med höstterminen och att en fördelning görs av alla Järnas elever mellan Myrbacka och Kvarnåkers skolor, något som kan genomföras utan investeringar.

Kristdemokraten Torsten Larsson menade dock att det inte finns någon kalkyl som klart visar vilka besparingar en nedläggning av Skålö skola skulle innebära. Han ansåg att en tydlig kostnadsberäkning borde tas fram innan ett beslut fattas. Larssons förslag, som stöddes av kristdemokraterna, centern och moderaterna, röstades dock ned av socialdemokraterna och vänstern med siffrorna 6-5.

Kommunstyrelsens förslag blir därmed att Skålö skola försvinner vid vårterminens slut. Det blir dock fullmäktige som fattar det avgörande beslutet vid sitt sammanträde den 26 april.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons