Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skål för sommaren

Annons

Seder kommer och seder går.

Men sjunga snapsvisor är en sed som består.

Och tycks bli allt populärare för vart år som går.

Nu kan du både höra veckans snapsvisa i telefon och bli svensk mästare i att skriva snapsvisor. Det är annat det än på medeltiden, då det rituella skålandet kallades minne och det inte ens fanns brännvin att skåla i.

Vid den tiden fick männen nöja sig med öl i dryckesskålen, som höjdes och vandrade från man till man på gillen och bröllop.

Det var först på 1600-talet, som brännvinet kom till Sverige och sångtraditionen fördes in till den svenska bondens gästabud.

Men det skulle dröja ytterligare 300 år fram till 1930, innan kvinnorna bjöds in och tilläts delta i sångtraditionen runt bordet. Och det trots att drycksvisan redan på 1700-talet blivt populär på allvar och börjat sätta sin prägel på umgängeslivet i de högre kretsarna.

Efter det har det bara gått framåt för dryckesvisorna, som på 1800-talet började sättas på pränt. 1850 kom det första utgåvan med bara drycksvisor, och den mest kända av dem alla är förstås "Helan går".

Merparten av dagens snapsvisor är av senare datum och skrivna under 1900-talet. De här moderna visorna utmärks av en ny text till en välkänd melodi och att författaren är anonym.

De lever kvar genom visblad och muntlig tradition, och om allt detta goda livets goda berättar visforskaren Christina Mattsson i boken "Helan går".

Hon bidrar själv i kväll till att hålla traditionen vid liv, genom att sjunga "Risjerk" vid det festligt dukade bordet i Västanvik, Leksand.

SKÅL och trevlig midsommar!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons